Θανατική καταδίκη για τον μακελάρη της συναγωγής του Πίτσμπουργκ – Είχε δολοφονήσει 11 πιστούς

Θανατική καταδίκη για τον μακελάρη της συναγωγής του Πίτσμπουργκ – Είχε δολοφονήσει 11 πιστούς
Θρήνος για τους έντεκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ AP

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο 50χρονος που επιτέθηκε σε συναγωγή και σκότωσε 11 πιστούς στο Πίτσμπουργκ το 2018. Πρόκειται για την πρώτη θανατική ποινή που επιβάλλεται επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Ρόμπερτ Μπάουερς, για τη δολοφονία 11 πιστών μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ, το 2018, μια από τις χειρότερες αντισημιτικές επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο οι ένορκοι έκριναν τον 50χρονο Μπάουερς ένοχο για δεκάδες εγκλήματα μίσους, στη δίκη που διεξήχθη στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Πίτσμπουργκ, στη Δυτική Πενσιλβάνια. Συνολικά ο Μπάουερς καταδικάστηκε για 63 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και 11 που αφορούσαν την παρεμπόδιση ελεύθερης άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων που οδήγησε στον θάνατο των πιστών.

Επίθεση στη συναγωγή Δέντρο της Ζωής στο Πίτσμπουργκ. AP

Πριν από δύο εβδομάδες, κατά την πρώτη φάση της επιβολής της ποινής, οι ένορκοι έκριναν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Στη συνέχεια άκουσαν τα επιχειρήματα των εισαγγελέων και των συνηγόρων υπεράσπισης ενώ νωρίτερα άκουσαν τις καταθέσεις επιζώντων της επίθεσης και αποδείξεις για τον αντισημιτισμό του Μπάουερς. Μεταξύ άλλων είχε αναρτήσει πολλά σχόλια εναντίον των Εβραίων σε έναν ακροδεξιό ιστότοπο, μήνες προτού να εξαπολύσει την επίθεσή του.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι διέπραξε τα εγκλήματα εκ προμελέτης και παρουσίασαν αποδείξεις ότι σχεδίασε προσεκτικά την επίθεσή του, εναντίον ευάλωτων, ηλικιωμένων πιστών. Οι δικηγόροι του Μπάουερς, από την πλευρά τους, είπαν ότι ο πελάτης τους πάσχει από σοβαρά ψυχικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης και σχιζοφρένειας και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί ένοχος για διάπραξη εγκλημάτων εκ προθέσεως.

Πυροβολισμοί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ google earth

Σε υποθέσεις που εκδικάζονται από ομοσπονδιακά δικαστήρια οι ένορκοι πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για την επιβολή της θανατικής ποινής και ο δικαστής δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφασή τους. Εάν οι ένορκοι δεν καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αναστολής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα