Ιαπωνία: Εκτέλεση δι’ απαγχονισμού για τον λάτρη του Χίτλερ που σκότωσε 19 ΑμΕΑ

Ιαπωνία: Εκτέλεση δι’ απαγχονισμού για τον λάτρη του Χίτλερ που σκότωσε 19 ΑμΕΑ
Θάνατος δι' απαγχονισμού για έναν από τους πιο στυγνούς δολοφόνους στην ιστορία της Ιαπωνίας AP

Ο Satoshi Uematsu τον Ιούλιο του 2016 διέπραξε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στην ιστορία της Ιαπωνίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Satoshi Uematsu αφαίρεσε τη ζωή 19 ανθρώπων με αναπηρία, τραυματίζοντας παράλληλα δεκάδες ακόμα. Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, θάνατο δι’ απαγχονισμού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο αμετανόητος δολοφόνος είπε πως αν και διέπραξε μια από τις πιο αιματηρές μαζικές επιθέσεις στην ιστορία της χώρας του “δεν νιώθει τις παραμικρές τύψεις”, ενώ προσέθεσε πως σκόπιμα επέλεξε θύματα με νοητικές στερήσεις, καθώς “θα τους ήταν πιο δύσκολο να αμυνθούν”.

Ένα από τα πιο τραγικά στοιχεία της υπόθεσης είναι πως ο Satoshi εργαζόταν ως φροντιστής ατόμων με αναπηρίες και μάλιστα στο ίδρυμα στο οποίο αποφάσισε διαπράξει την αιματηρή επίθεση.

Η επίθεση έγινε κοντά στο Τόκιο, τον Ιούλιο του 2016 και 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 24 ασθενείς και 2 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα από τα θύματα του μαχαιρώθηκαν την ώρα του ύπνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου ισχυρίστηκαν πως δεν είχε σώας τα φρένας εξαιτίας της χρόνιας χρήσης μαριχουάνας, επομένως δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί “ποινικά υπεύθυνος” για τις δολοφονίες που διέπραξε.

Από την άλλη, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν πως κίνητρο της επίθεσης αποτέλεσαν οι εμπειρίες του στο επαγγελματικό του περιβάλλον καθώς και οι βαθιά εξτρεμιστικές του πεποιθήσεις. Θεώρησαν πως τον Uematsu τον επηρέασε η λατρεία που έτρεφε προς τον Χίτλερ και την ναζιστική Γερμανία, αλλά και ιδεολογικές προεκτάσεις της τύπου “Τα άτομα με αναπηρία επιβαρύνουν την κοινωνία”.

Ο Uematsu είχε καταστρώσει το σχέδιο της σφαγής αρκετό καιρό πριν τελικά το εκτελέσει. Σύμφωνα με στοιχεία του Independent, προσπάθησε να παραδώσει ένα γράμμα που περιέγραφε το σχέδιό του σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Όταν το γράμμα διέρρευσε, ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες των ‘ιδεών του’ και εισήχθη σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Όμως πολύ σύντομα αφέθηκε ελεύθερος. Μόλις 2 εβδομάδες μετά ήταν ελεύθερος και έτοιμος να διαπράξει το ειδεχθές έγκλημα.

Ντυμένος στα μαύρα και με τα μακριά του μαλλιά πιασμένα σε κοτσίδα ο Uematsu κοίταξε τον δικαστή με απόλυτη ηρεμία την ώρα που εκείνος του ανακοίνωσε την ποινή του. Καταδίκη σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα