The Atlantic: Ο Βανς αμφισβητεί το Πεντάγωνο για το Ιράν και φοβάται εξάντληση πυραυλικών αποθεμάτων
Διαβάζεται σε 5'
Αμφιβολίες Βανς για την έκβαση του πολέμου στο Ιράν και ρήγμα με το Πεντάγωνο για τα αμερικανικά αποθέματα πυραύλων.
- 27 Απριλίου 2026 23:17
Σε κατ’ ιδίαν συσκέψεις, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχει επανειλημμένα εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο το Πεντάγωνο παρουσιάζει τον πόλεμο στο Ιράν, καθώς και για το κατά πόσο το Υπουργείο Άμυνας υποβαθμίζει τη σημαντική —όπως φαίνεται— μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πυραύλων.
Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν στο The Atlantic ότι ο Βανς έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει το Πεντάγωνο για την εξέλιξη της σύγκρουσης. Παράλληλα, έχει εκφράσει ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα ορισμένων πυραυλικών συστημάτων σε συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνέπειες μιας σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων πυρομαχικών θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, καθώς οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα ίδια αποθέματα για την άμυνα της Ταϊβάν έναντι της Κίνας, της Νότιας Κορέας έναντι της Βόρειας Κορέας και της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.
Τόσο ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ όσο και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νταν Κέιν, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι τα αμερικανικά αποθέματα όπλων παραμένουν ισχυρά, παρουσιάζοντας παράλληλα τις ζημιές στις ιρανικές δυνάμεις ως εκτεταμένες. Σύμβουλοι του Βανς, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισαν ότι ο αντιπρόεδρος εκφράζει τις ανησυχίες του προσωπικά, χωρίς να κατηγορεί ευθέως τους Χέγκσεθ ή Κέιν ότι παραπλανούν τον πρόεδρο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Βανς προσπαθεί να αποφύγει την προσωπική αντιπαράθεση ή τη δημιουργία ρήγματος στο «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» του Τραμπ. Ωστόσο, ορισμένοι συνεργάτες του θεωρούν ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο Χέγκσεθ είναι υπερβολικά αισιόδοξη και ενδεχομένως παραπλανητική. Σε δήλωσή του, ο Βανς ανέφερε ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου «κάνει εξαιρετική δουλειά», επισημαίνοντας τη συνεργασία του με τον Τραμπ για την ενίσχυση ενός «μαχητικού ήθους» στις ανώτερες τάξεις του στρατού. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Βανς «θέτει πολλές διερευνητικές ερωτήσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό, όπως και όλα τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας».
Ο Τραμπ έχει επαναλάβει πολλές από τις θετικές εκτιμήσεις των Χέγκσεθ και Κέιν, δηλώνοντας ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις συνιστούν ήδη νίκη και ότι τα αποθέματα βασικών όπλων είναι «σχεδόν απεριόριστα». Ορισμένοι σύμβουλοι εκτιμούν ότι η αισιόδοξη ρητορική του Χέγκσεθ και η συχνά επιθετική στάση του απέναντι στα ΜΜΕ στοχεύουν στο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο.
Ωστόσο, πρόσωπα με γνώση των εκτιμήσεων των μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι αυτή η εικόνα είναι τουλάχιστον ελλιπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ιράν διατηρεί τα δύο τρίτα της αεροπορίας του, το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητας εκτόξευσης πυραύλων και σημαντικό αριθμό μικρών, ταχύπλοων σκαφών που μπορούν να τοποθετούν νάρκες και να παρενοχλούν τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για «πλήρη έλεγχο» του εναέριου χώρου, τον Απρίλιο ιρανικές δυνάμεις κατέρριψαν αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος, ενώ η Τεχεράνη επαναφέρει σταδιακά σε λειτουργία εκτοξευτές πυραύλων. Περίπου οι μισοί έχουν ήδη τεθεί ξανά σε χρήση μετά από μια αρχική εκεχειρία δύο εβδομάδων, η οποία τελικά παρατάθηκε επ’ αόριστον από τον Τραμπ, μετά την απροθυμία του Ιράν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.
Αναφορές για σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμα όπλα
Αξιωματούχοι και εξωτερικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι η εκτεταμένη χρήση κρίσιμων όπλων —όπως τα αμυντικά συστήματα αναχαίτισης και επιθετικά όπλα όπως οι πύραυλοι Τομαχόκ— έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις, υπονομεύοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν σε μελλοντικές συγκρούσεις. Ήδη, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν εξαντλήσει πάνω από το ήμισυ των αποθεμάτων τους σε τέσσερις βασικούς τύπους πυρομαχικών.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου «παρέχει σταθερά στον πρόεδρο πλήρη και αντικειμενική εικόνα», ενώ ανώτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις αξιολογήσεις του στρατηγού Κέιν «ακριβείς και ολοκληρωμένες».
Ο Βανς είχε εκφράσει σκεπτικισμό για την επίθεση κατά του Ιράν πριν από την έναρξη του πολέμου, με τον Τραμπ να αναγνωρίζει ότι ήταν «λιγότερο ενθουσιώδης» για μια σύγκρουση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Ο αντιπρόεδρος καλείται πλέον να ισορροπήσει ανάμεσα στη συνεργασία με άλλους αξιωματούχους, τη διαχρονική του αντίθεση στους «ατέρμονους πολέμους» και τις πολιτικές του φιλοδοξίες για το μέλλον.
Τόσο ο Βανς όσο και ο Χέγκσεθ έχουν ισχυρό προσωπικό και πολιτικό ενδιαφέρον για την έκβαση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πηγές, ο Βανς θεωρεί ότι το πολιτικό του μέλλον συνδέεται με τις εξελίξεις στο Ιράν, ενώ ο Χέγκσεθ φέρεται να διατηρεί και ο ίδιος φιλοδοξίες για μελλοντική εκλογική κάθοδο.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη, ο πόλεμος στο Ιράν φαίνεται πλέον να εξελίσσεται σε μια δαπανηρή και αβέβαιη σύγκρουση, με εντάσεις να παραμένουν υψηλές —ιδίως στο Στενό του Ορμούζ— και τις εξελίξεις να διαψεύδουν, σε αρκετές περιπτώσεις, την αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζουν οι ηγεσίες του Πενταγώνου.