Θεωρίες συνωμοσίας για το Τσερνόμπιλ: KGB, CIA, εξωγήινοι και Γαύδος

Θεωρίες συνωμοσίας για το Τσερνόμπιλ: KGB, CIA, εξωγήινοι και Γαύδος
Εικόνα μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Chernobyl ASSOCIATED PRESS

Με την επιτυχία της νέας σειράς του HBO, ήρθαν στο φως πάλι οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολουθούν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ. Και αυτές έχουν απ' όλα. Όρεξη να 'χετε να διαβάζετε γιατί από φαντασία άλλο τίποτα.

Η νέα και άκρως επιτυχημένη σειρά του HBO “Chernobyl” έφερε και πάλι στο προσκήνιο την τρομερή καταστροφή του 1986, η οποία έμελλε να χαρακτηριστεί ως το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ. Μαζί βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει για το τραγικό περιστατικό.

Αυτά που επισήμως γνωρίζουμε για το Τσερνόμπιλ έχουν ως εξής: Στις 26 Απριλίου του 1986 ένας πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη, σκοτώνοντας ακαριαία δύο ανθρώπους. Τους επόμενους μήνες δεκάδες ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σύνδρομο οξείας ακτινοβόλησης (ARS). Ο κόσμος παρακολουθούσε με τρόμο, καθώς η πόλη Πρίπιατ (τότε της ΕΣΣΔ, τώρα της Ουκρανίας) και τα γύρω χωριά “χάθηκαν” δια παντός από την ραδιενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι ήταν πιο ισχυρή από την βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμα και σήμερα, 33 χρόνια μετά, πώς ένας τακτικός έλεγχος ασφάλειας μπορεί να προκάλεσε μια τέτοια καταστροφή και πολλοί αναρωτιούνται τι πραγματικά συνέβη στο Τσερνόμπιλ.

Συνολικά περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι στην περιοχή επηρεάστηκαν άμεσα από το περιστατικό ενώ εκατομμύρια είναι αυτοί που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν είναι αμέτρητα τα μωρά με γενετικές ασθένειες και τερατογενέσεις.

Η κυβέρνηση επέμενε ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα λανθασμένου σχεδιασμού του αντιδραστήρα σε συνδυασμό με ανθρώπινο λάθος, υπονοώντας ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να χειριστούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με την αλήθεια βάσει των ανακοινωθέντων, να έχει φέρει πολλά ερωτηματικά, οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να οργιάζουν, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει από δάχτυλο της CIA έως εξωγήινους.

Κάλυψη ενός αποτυχημένου ραντάρ

Από το 1976 έως τη δεκαετία του ’80, αρκετοί ακροατές σε όλο τον κόσμο άρχισαν να ακούν ένα ιδιαίτερο δυνατό και ισχυρό σήμα. Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που καταγράφηκαν ουκ ολίγα παράπονα και διαμαρτυρίες, με τις υποψίες να πέφτουν στο Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Επρόκειτο για τον σταθμό “Ρώσικο Τρυποκάρυδο” ή αλλιώς Duga-3, με σήμα εξαιρετικό ισχυρό “πέρα από τον ορίζοντα”, που είχε στόχο να “πιάνει” κινήσεις πυραύλων που κατευθύνονταν προς την τότε ΕΣΣΔ. Άλλωστε μιλάμε για περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Πριν το Τσερνόμπιλ, η τοποθεσία της στρατιωτικής εγκατάστασης ήταν απόρρητη και φαινόταν στους χάρτες ως καλοκαιρινή κατασκήνωση παιδιών. Ωστόσο, το πυρηνικό δυστύχημα άφησε το Duga-3 εγκαταλελειμμένο στη Ζώνη Αποκλεισμού (σ.σ. μια περιοχή 12 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το εργοστάσιο). Το παράξενο είναι ότι το σήμα του με ήχο τρυποκάρυδου (εξ ου και το όνομα Ρώσικος Τρυποκάρυδος) συνέχισε να εκπέμπει για τρία ακόμα χρόνια και το 1989 σταμάτησε ξαφνικά.

Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, όμως, αναρωτιούνται αν η εγκατάσταση αυτή ήταν ένα ακόμα σοβιετικό έργο που εγκαταλείφθηκε μετά την καταστροφή ή αν στην πραγματικότητα ήταν η ρίζα του κακού. Κάποιοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο έργο των 7 δισ. δολαρίων εξελίχθηκε σε μια παταγώδη αποτυχία (σ. φυσικές δυνάμεις παρεμπόδισαν το ραντάρ, καθιστώντας το άχρηστο όσον αφορά την παρεμπόδιση πιθανών βλημάτων) και έτσι Σοβιετικοί αξιωματούχοι διέταξαν το δυστύχημα για να σώσουν τις θέσεις τους.

Σαμποτάζ από τη CIA

Άλλη δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας θέλει την CIA να κρύβεται πίσω από το δυστύχημα. Πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές δυνατότητες της ΕΣΣΔ, έβαλαν την CIA να σαμποτάρει τον εξοπλισμό του εργοστασίου, προκαλώντας τη δυσλειτουργία και κατά συνέπεια την έκρηξη.

Σε ντοκιμαντέρ μάλιστα του 2017 του Science Channel ένας Αμερικανός μηχανικός και κατά δήλωσή του ερευνητής του Τσερνόμπιλ, ονόματι Φίλιπ Γκρόσμαν επισκέπτεται την περιοχή και αναφέρει τα, κατ’ αυτόν γεγονότα: σε μια μικρή περιοχή υπάρχει ένας πυρηνικός σταθμός, μια πιθανή βάση εκτόξευσης πυραύλων και ένα υποτιθέμενο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων. Και αν το εργοστάσιο έγινε εκεί ως κάλυψη για ένα υπόγειο εργαστήριο χημικών; Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες έφτιαξαν στρατιωτικά όπλα χρησιμοποιώντας και πλουτώνιο από το Τσερνόμπιλ.

Όλα αυτά δεν θα είχαν κάποια “βάση”, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, αν δεν υπήρχε και το παρελθόν της CIA. Οι συγκαλυμμένες επιχειρήσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ περιλάμβαναν αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στην Αρκτική για να ερευνήσουν μια εγκαταλελειμμένη σοβιετική βάση (Project Coldfeet), η μεταφορά πλουτωνίου στα Ιμαλάια για να κατασκοπεύσουν την Κίνα και ο “δανεισμός” ενός σοβιετικού διαστημικού σκάφους. Γιατί άραγε η CIA να μην ήταν πίσω από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ…

Σχέδιο της KGB για το μονοπώλιο στην ενέργεια

Σύμφωνα με άλλη θεωρία η καταστροφή ήταν μια προγραμματισμένη κίνηση από την KGB, η οποία θα εξασφάλιζε την εξάρτηση της Δύσης και της κεντρικής Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά στην ενέργεια. Δηλαδή, από τη μια ο φόβος των πυρηνικών και από την άλλη η μεγάλη προσφορά φυσικών ενεργειακών πόρων της Ρωσίας.

Αν όντως ισχύει αυτό, δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί που θα πουν ότι το σχέδιο απέτυχε. Σε άρθρο του Politico το 2003, αναφέρεται ότι μέχρι το 2020 το 75% της Ευρώπης θα εξαρτάται από τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Εξωγήινη παρέμβαση

Απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει η πανταχού παρούσα θεωρία περί εξωγήινης παρέμβασης. Ένας μάρτυρας, ονόματι Μιχαΐλ Βαρίτσκι, έχει δηλώσει στη Pravda: “Εγώ μαζί με άλλους πήγαμε στην περιοχή της έκρηξης τη νύχτα. Είδαμε μια μπάλα φωτιάς, η οποία πετούσε σιγά σιγά στον ουρανό. Νομίζω ότι η μπάλα είχε διάμετρο 6-8 μέτρα. Στη συνέχεια είδαμε δύο ακτίνες φωτός προς την τέταρτη μονάδα. Το αντικείμενο ήταν περίπου 30 μέτρα από τον αντιδραστήρα. Όλο αυτό διήρκεσε περίπου τρία λεπτά”.

Οι συνωμοσιολόγοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση του ΑΤΙΑ έσωσε τον κόσμο από ένα παγκόσμιο πυρηνικό γεγονός. Τρία χρόνια αργότερα, το 1989, εμφανίστηκαν περισσότερες αναφορές για εμφάνιση UFO. Αυτή τη φορά τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα φέρονται να αιωρούνταν πάνω από τον αντιδραστήρα, σταμάτησαν τον καπνό που έβγαζε και έφυγαν. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ανέφεραν, επίσης, ότι στις εβδομάδες που προηγήθηκαν του δυστυχήματος, είχαν δει παράξενα, άγνωστα, ιπτάμενα αντικείμενα.

Επιζήσαντες αναζητούν την αθανασία στη Γαύδο

Μερικοί εκτιμούν ότι επιζήσαντες του Τσερνόμπιλ ζουν στη Γαύδο και συνεχίζουν τα σοβιετικά πειράματα για αθανασία. Στο νησάκι στο νότιο άκρο της Ελλάδας υπάρχει μια κοινότητα που δημιουργήθηκε από Ρώσο επιστήμονα, ο οποίος επιβίωσε από την ιδιαίτερα ισχυρή πυρηνική έκρηξη. Μαζί του είναι και άλλοι επιζώντες του δυστυχήματος όπως και Ρώσοι επιστήμονες που εργάστηκαν στη διαστημική υπηρεσία της χώρας τους.

Όλοι αυτοί εργάζονται για την επίτευξη της αθανασίας, με μεθόδους που είναι άγνωστες. Όταν οι επιζώντες άρχισαν να χτίζουν παράξενες κατασκευές και να κάνουν μυστικά πειράματα, οι ντόπιοι υποπτεύθηκαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και υπέθεσαν ότι είναι κατάσκοποι της KGB ή συνεργάτες της CIA. Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έστειλαν πράκτορες στο νησί, ωστόσο η εν λόγω κοινότητα αν και ασυνήθιστη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν επικίνδυνη.

Πείραμα από την ΕΣΣΔ για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας

Η ηγεσία της ΕΣΣΔ έχει ιστορικό αμφισβητούμενης ειλικρίνειας, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πυρηνική καταστροφή του Κιστίμ το 1957. Το γεγονός ότι ραδιενεργά υλικά έπεσαν στη λίμνη Καρατσάι έμεινε κρυφό για σχεδόν 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας για το Τσερνόμπιλ, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Ρωσία, το δυστύχημα ήταν προγραμματισμένο για να δουν τις επιπτώσεις που θα είχε στον άνθρωπο ένα τέτοιο πυρηνικό συμβάν. Εν μέσω του Ψυχρού πολέμου, υποστηρίζουν, ότι όλα ήταν δυνατά, ακόμα και να πεθάνει μεγάλος αριθμός ντόπιων και να καταστραφούν μελλοντικές γενιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα