Θερίζουν τα… τροχαία στη Χερσώνα – Νεκρός ο σκιώδης διοικητής Kirill Stremousov

Θερίζουν τα… τροχαία στη Χερσώνα – Νεκρός ο σκιώδης διοικητής Kirill Stremousov
Ο Kirill Stremousov Euronews/Youtube

Σε μυστηριώδες τροχαίο δυστύχημα φέρεται να σκοτώθηκε ο Kirill Stremousov λίγες ώρες πριν την υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα.

Ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωσίας στη μέχρι πρότινος κατεχόμενη Χερσώνα, ο Kirill Stremousov, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, όπως επιβεβαιώνεται από Ρώσους αξιωματούχους και κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Μόσχας.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής επικεφαλής της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, σκοτώθηκε όπως επιβεβαίωσε και ο γραμματέας Τύπου της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το οποίο επικαλείται το CNN.

Η ρωσική κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Vesti (VGTRK), ανακοίνωσε πως ο Stremousov έχασε τη ζωή του στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Χερσώνας και Αρμιάνσκ, στην Κριμαία. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε και από τον διορισμένο “κυβερνήτη” της Χερσώνας, Volodymyr Saldo, σε μήνυμα που ανάρτησε στο Telegram.

Ο ρωσικής καταγωγής, Ουκρανός πολίτης, Kirill Stremousov, τάχθηκε πολύ γρήγορα στο πλευρό των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων, όταν “έπεσε” η Χερσώνα, και έγινε ένας από τους πιο φανατικούς υπέρμαχους του Πούτιν στην περιοχή. Ανέλαβε μάλιστα ο ίδιος τη διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος, στο οποίο αποφασίστηκε η προσάρτηση στη Ρωσία, με το δημοψήφισμα φυσικά να αμφισβητείται από την Ουκρανία και από τη Δύση.

“Οι περισσότεροι κάτοικοι που αποφάσισαν να μείνουν στη Χερσώνα, τώρα όμως συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις προειδοποιήσεις μου”, δήλωνε ο ίδιος δημοσίως την Τρίτη. Ο Stremousov αναρτούσε συχνά μηνύματα στο Telegram, ακολουθώντας τη ρωσική “γραμμή”. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός ως προς τα λάθη του ρωσικού στρατού. Μάλιστα, είχε τοποθετηθεί δημοσίως αναφέροντας πως για τις αποτυχίες στη Χερσώνα ευθύνονται οι “ανίκανοι διοικητές” ρωσικών στρατευμάτων, ζητώντας να λογοδοτήσουν για τα λάθη τους.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Δνειπέρου, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι ρωσικές δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους κατέστρεψαν γέφυρες στον ποταμό, όπως ανέφεραν νωρίτερα τοπικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τον φερόμενο θάνατο του Stremousov, δηλώντας και εκείνος μέσω Telegram ότι θα μπορούσε να είναι “μια στημένη είδηση”. “Διερευνούμε το θέμα”, έγραψε.

Ο Stremousov είχε κάνει πολιτική καριέρα στη Χερσώνα και είχε κατηγορηθεί για την ενασχόλησή του με παγανιστικές τελετές, μεταξύ άλλων. Σε ένα βίντεο του 2017, απεικονιζόταν να “προπονεί” (όπως ισχυριζόταν) το τεσσάρων μηνών παιδί του με έναν τρόπο που είχε προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Ο φερόμενος θάνατός του έρχεται μετά από εκείνον του πρώην ηγέτη των αυτονομιστών, Alexander Zakharchenko, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε επίθεση σε μια καφετέρια το 2018. Αρκετοί αυτονομιστές διοικητές σκοτώθηκαν επίσης σε μια σειρά από δολοφονίες πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους θανάτους τους να μην έχουν διερευνηθεί.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για τις δολοφονίες, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Μόσχα πως εξαλείφει “ενοχλητικούς” τοπικούς ηγέτες. Πολλοί αυτονομιστές ηγέτες συνδέθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με το οργανωμένο έγκλημα, με τους θανάτους τους να έχουν ενδεχομένως να κάνουν, με αυτές τους τις “ενασχολήσεις”.

ΗΠΑ: Πάνω από 100.000 οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτίμησε χθες Τετάρτη ότι ο στρατός της Ρωσίας έχει υποστεί πάνω από 100.000 απώλειες -νεκρούς και τραυματίες – στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι ουκρανικές δυνάμεις “πιθανόν” υπέστησαν “παρόμοιο” επίπεδο απωλειών.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται μπροστά στην πιθανή ανάπαυλα των εχθροπραξιών λόγω του χειμώνα και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως το Κίεβο ενδέχεται πλέον να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, άλλοι προειδοποιούν ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο, να αναδιατάξει και να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά της για να εξαπολύσει νέα επίθεση την άνοιξη.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα θα χρειαστεί ημέρες για να γίνει, με 20.000 ως 30.000 στρατιώτες να βρίσκονται ανεπτυγμένοι βόρεια του Δνειπέρου.

Η διαταγή της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα προκάλεσε την συγκρατημένη αντίδραση του προέδρου Ζελένσκι ο οποίος κατά το νυχτερινό του τηλεοπτικό μήνυμα ζήτησε προσεκτικές κινήσεις και “να συγκρατηθούν τα συναισθήματα”, όπως είπε.

“Ο εχθρός δεν μας κάνει δώρα, δεν κάνει “χειρονομίες” καλής θέλησης. Παλεύουμε για όλα. Και όταν πολεμάς, πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε βήμα έρχεται με την αντίσταση στον εχθρό. Με την απώλεια ζωών των ηρώων μας. Επομένως κινούμαστε πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό ρίσκο”, δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Η υποχώρηση πίσω από τον ποταμό Δνείπερο λέγεται ότι οφείλεται σε υλικοτεχνικούς λόγους, καθώς ο εφοδιασμός των ρωσικών στρατευμάτων γινόταν αδύνατος με τις συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα