Νίκη Μέρκελ με 41,5%, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

default image

Η Άγκελα Μέρκελ - η Mutti άγγιξε την αυτοδυναμία χωρίς να καταφέρει να γράψει ιστορία. Πλέον θα προσπαθήσει να συνεργαστεί είτε με το SPD σε έναν μεγάλο συνασπισμό, είτε με τους Πράσινους (Pics+Vid)

Με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να λαμβάνουν 41,5% των ψήφων ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε πως κάλυψε το News247.gr τη χτεσινή εκλογική διαδικασία

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέρκελ: Δεν αποσύρομαι από την πολιτική

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις της μετά τη μεγάλη της νίκη, διέψευσε τις φήμες που την ήθελαν να σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική στο μέσον της επόμενης τετραετούς θητείας της στο αξίωμα.

“Τι περισσότερο να πω; Δεν πιστεύετε τις διαψεύσεις; Το να μείνω στη θέση για τέσσερα χρόνια είναι θέμα υπεύθυνης συμπεριφοράς έναντι των ψηφοφόρων”.

“Κοιτάω τα επόμενα τέσσερα χρόνια που έχω μπροστά μου. Δεν είμαι σε θέση απόψε να σκεφτώ για τίποτε άλλο πέραν του διαστήματος έως το 2017”, πρόσθεσε.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

“Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων” στην Ελλάδα, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στην γερμανική Βουλή, ενώ, όπως σημείωσε, “με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο», το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο. “Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ’ επανάληψη”, δήλωσε η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι η ίδια προτιμά να τοποθετείται για τα ζητήματα που τίθενται άμεσα ενώπιόν της.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα