Τι έχει κάνει το δισεκατομμύριο των κερδών του ο Ρότζερ Φέντερερ

Τι έχει κάνει το δισεκατομμύριο των κερδών του ο Ρότζερ Φέντερερ
Στο πικ της καριέρας του, ο Ρότζερ Φέντερερ υπήρξε ένα από τα πιο ευχάριστα και κομψά θεάματα που υπήρχαν γενικά. AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Ο Ρότζερ Φέντερερ πέρασε 23 χρόνια στα courts και έγινε θρύλος του τένις. Έγινε και ο 7ος δισεκατομμυριούχος αθλητής, όλων των σπορ με 1.000.000.000 δολ. έσοδα.

O Ρότζερ Φέντερερ αφιέρωσε τη ζωή του στο τένις. Δηλαδή, τα πρώτα 41 χρόνια, μέχρι το σημερινό “φεύγω” στο Laver Cup. Πίσω του δεν αφήνει συντρίμμια, αλλά μια ζηλευτή κληρονομιά. Μαζί του παίρνει πάρα πολλά.

Στα 24 χρόνια του στα courts κατέκτησε τους δεύτερους περισσότερους τίτλους (103, με το Νο1 να ανήκει στον Αμερικανό Τζίμι Κόνορς των 109), συμπεριλαμβανομένων των 20 σε Grand Slam.

Από διάφορα κορυφαία μέσα, έχει χαρακτηριστεί “ο καλύτερος αθλητής της γενιάς του” και εκ των καλύτερων όλων των εποχών, στο είδος του. Η Σερίνα Ουίλιαμς δήλωσε πως πρόκειται περί ιδιοφυΐας.

Ο κυρίαρχος των γηπέδων από το 2003 έως το 2007 (σε αυτό το διάστημα πήρε τα 12 από τα 20 Grand Slam -μετείχε σε δέκα σερί τελικούς και επικράτησε στους 8) ανήκε στην τριπλέτα των τενιστών, στους οποίους πιστώθηκε η αναγέννηση του σπορ (ή αλλιώς η Χρυσή Εποχή του), κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν κατακόρυφα τα έσοδα και το ενδιαφέρον.

Οι άλλοι ήταν ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Χαρακτηριστικά, όταν το 2004 κατέκτησε το πρώτο Australian Open πήρε 985.000 δολάρια (η σημερινή αξία είναι 1.285.654 δολάρια). Το 2018 μαζί με το ίδιο τρόπαιο, έλαβε 2.6 εκατομμύρια (3.065.000 σημερινά).

Για να εξηγηθούν όσα τον έκαναν ξεχωριστό, χρειάζονται χιλιάδες λέξεις. Για αυτό και θα μεταφέρουμε αυτό που είπε ο Τζίμι Κόνορς για τον Ελβετό.

“Σε μια εποχή εξειδίκευσης, είτε είσαι ειδικός στο χώμα, είτε στο χόρτο, είτε σε σκληρά γήπεδα. Ή είσαι ο Ρότζερ Φέντερερ”.

Στο πικ του δεν υπήρχαν πολλά που να είναι πιο αισθητικά ευχάριστα και κομψά από το παιχνίδι του. Ό,τι και αν έκανε ήταν στιλάτο και το εκτελούσε αβίαστα. Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του συνδυαζόταν άψογα με τη γενναία δόση της δημιουργικότητας του και την οικονομία κινήσεων. Το δε, backhand με το ένα χέρι, του έχει χαρακτηριστεί ως ‘ποίηση‘.

Πολλοί ανταγωνιστές του έχουν ομολογήσει ότι τους έκανε καλύτερους (τους ανάγκασε να δουλέψουν περισσότερο, για να παίξουν καλύτερα μήπως καταφέρουν ποτέ να τον νικήσουν).

Δεδομένο είναι και ότι αφήνει πίσω του τεράστια κληρονομιά, όπως και ότι είναι ο τενίστας με τα περισσότερα κέρδη στην καριέρα του.

Φεύγει ως κορυφαίος σε έσοδα απο χορηγούς

Κατά το Forbes σε όλη του την καριέρα ο Φέντερερ εισέπραξε 1.1 δισεκατομμύριο δολάρια -πριν τους φόρους και τις πληρωμές των ατζέντηδων.

Ο Ναδάλ είναι στα 500 εκατομμύρια και ο Τζόκοβιτς στα 470.000.000.

Μαζί με τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Φλόιντ Μεϊγουέδερ, Λιονέλ Μέσι, Φιλ Μάικελσον, Κριστιάνο Ρονάλντο και Τάιγκερ Γουντς συνθέτουν το ‘κλειστό’ club αθλητών που ξεπέρασαν το 1.000.000.000 δολ ενώ ήταν ενεργοί.

Από το δισεκατομμύριο των εσόδων, τα 131.000.000 δολάρια είχαν να κάνουν με χρηματικά έπαθλα των τίτλων του -από το 1998 που έγινε επαγγελματίας.

Τα υπόλοιπα προήλθαν από τους αμέτρητους χορηγούς (με 12 -πχ Credit Suisse, Mercedes και Rolex- συνεργάστηκε για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας) που είχε και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Παραδείγματος χάριν, έχει μετοχές στην ελβετική εταιρία αθλητικών ειδών On AG, από το 2019. Η αξία της είναι κοντά στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για ειδικές εμφανίσεις και μικρότερα τουρνουά ζητούσε και έπαιρνε 2.000.000 δολάρια, ανά εκδήλωση -όταν ήταν απολύτως υγιής.

Σημείωση: το 2018 άφησε τη Nike, για να υπογράψει συμβόλαιο 300.000.000 δολαρίων με την ιαπωνική Uniqlo.

Ο μόνιμος κάτοικος της κορυφής της λίστας με τα ετήσια off-courts έσοδα όλων των αθλητών, όλων των σπορ, πήρε φέτος 90 εκατομμύρια. Ήταν στα +10.000.000 δολάρια από τον 2ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Με τι θα ασχοληθεί τώρα ο Φέντερερ

Εδώ και πολλά χρόνια βοηθά ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλες που ασχολούνται με παιδιά, σε όλον τον κόσμο. Κάτι που θα συνεχίσει να κάνει, μέσω και του ιδρύματος του (Roger Federer Foundation), το οποίο δημιούργησε το 2003. Εκτιμάται πως οι ενέργειες του (βλ. 52.000.000 δολ). βοήθησαν περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια παιδιά, σε περισσότερα από 700 δημοτικά σχολεία.

O ιδιοκτήτης λογαριασμού στο Instagram που έχει 10.200.000 followers (στο Twitter έχει 12.8 εκατομμύρια), μάλλον θα συνεχίσει να απολαμβάνει συνεργασίες με χορηγούς.

Έχει πει πως του αρέσουν τα ταξίδια -και θα συνεχίσει να τα κάνει-, ενώ έχει αποκαλύψει ότι το αγαπημένο του χόμπι είναι να περνάει χρόνο με τα τέσσερα παιδιά του. Στη συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση του, είπε πως θα συνεχίσει να ασχολείται με το τένις -αλλά ακόμα δεν ξέρει με τι τρόπο.

Εκτιμάται πως θα συνεχίσει και τις επενδύσεις. Γενικά και ειδικότερα στα κτηματομεσιτικά.

Στη Ζυρίχη μένει στο ‘γυάλινο σπίτι’, αξίας 8.1 εκατομμυρίων, με θέα στη λίμνη. Το έφτιαξε από το μηδέν. Δηλαδή, πλήρωσε αρχιτέκτονα το 2008 για να του παραδώσει ό,τι είχε ζητήσει το 2014. Στον έναν από τους τρεις ορόφους, μένουν οι γονείς του. Παρεμπιπτόντως, του ανήκει και ένα σαλέ στο Βαλμπέλα της Ελβετίας -αξίας 17.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προφανώς και έχει κάνει τις κινήσεις του στις κτηματομεσιτικές αγορές άλλων χωρών. Για παράδειγμα, έχει κάνει επένδυση στο Ντουμπάι. Έδωσε 15.6 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει δική του την προεδρική σουίτα του πύργου των 50 ορόφων που έχει και όνομα (Le Reve -Το Όνειρο). Βρίσκεται στη μαρίνα της πόλης, για να έχει κάπου να μείνει όταν κάνει κρύο στην Ελβετία.

Φυσικά και έχει συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων -τα περισσότερα εκ των οποίων είναι προϊόντα της ίδιας γερμανικής εταιρίας-, ιδιωτικό τζετ (το αγόρασε για 65 εκατομμύρια δολάρια και χωράει 19 επιβάτες -στα χρόνια που έπαιζε το σπονσοράρισε η εταιρία NetJets), πολυτελές γιοτ και τεράστια γκάμα από Rolex -που υπήρξε και ο πολυετής χορηγός του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα