Τηλεμαχία προεδρίας για τον Ολάντ

Τηλεμαχία προεδρίας για τον Ολάντ

Για περισσότερες από δύο ώρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ. Διαβάστε τα "χτυπήματα κάτω από τη ζώνη" του κάθε αντιπάλου.(Pics)

Λίγες ημέρες πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Γάλλοι πολίτες πήραν θέση μπροστά στην "μικρή οθόνη" για να παρακολουθήσουν το κρίσιμο ντιμπέιτ των υποψηφίων.

Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί  βρέθηκαν  το βράδυ στο ίδιο τηλεοπτικό πλατό όπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε καυτά θέματα όπως την ανεργία, την μετανάστευση, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Οι δύο αντίπαλοι προσπάθησαν εξαρχής να καταρρίψουν τα βασικά επιχειρήματα του άλλου –κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και την απασχόληση.

Το τέλος των "υπερβολικά προστατευμένων προνομίων" υποσχέθηκε ο Ολάντ που μίλησε για μία ενωτική προεδρία.

Από τη πλευρά του ο Σαρκοζί τόνισε πως ο αντίπαλός του δεν είναι ο κατάλληλος να προβάλει ως συσπειρωτής, διότι επέτρεψε στους δικούς του να επιτεθούν στον απερχόμενο πρόεδρο, να τον συγκρίνουν με τον Αμερικανό χρηματιστή Μάντοφ, ή να συγκρίνουν ορισμένες από τις συγκεντρώσεις του με τις εκδηλώσεις των Ναζί στη Γερμανία, ή του Φράνκο στην Ισπανία.

Ο Ολάντ  επιτέθηκε στον Σαρκοζί επισημαίνοντας ότι η ανεργία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ανταπαντώντας ο Σαρκοζί αμφισβήτησε την ακρίβεια των στατιστικών του Ολάντ επισημαίνοντας ότι η αύξηση της ανεργίας στη χώρα ήταν πολύ μικρότερη από άλλες δυτικές χώρες.

Ένταση για τις φοροελαφρύνσεις

"Εγώ προστατεύω τα τέκνα της Δημοκρατίας, εσείς τους προνομιούχους" είπε στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος, κατηγορώντας τον γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει την εφαρμογή "φοροελαφρύνσεων" στους πλούσιους. "Ψεύδεστε" απάντησε και πάλι ο Σαρκοζί προκαλώντας τον Ολάντ να του αντιτείνει "Δεν μπορείτε να παραθέσετε ένα λογικό επιχείρημα, χωρίς να γίνετε εριστικός".

"Εσείς θέλετε λιγότερους πλούσιους, εγώ θέλω λιγότερους φτωχούς. Θέλετε όλοι να φύγουν;" ρώτησε ο Σαρκοζί τον Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια του αντιπάλου του θα προκαλέσουν τη φυγή του κεφαλαίου από τη χώρα.

Στο ντιμπέιτ και το μεταναστευτικό

Περνώντας στο θεματικό κύκλο των κοινωνικών θεμάτων και συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό, ο Ολάντ σημείωσε ότι επιδίωξη του όταν γίνει πρόεδρος είναι να ελέγξει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που έρχονται στη Γαλλία.

Ωστόσο ο Σαρκοζί ακολούθησε μία περισσότερο σκληρή γραμμή λέγοντας (μετά την αναγκαία υπενθύμιση ότι η Γαλλία είναι μία ανοιχτή χώρα) ότι θα περιορίσει στο μισό τη νόμιμη μετανάστευση. Επανέλαβε δε και τη θέση του ότι η Γαλλία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη Σένγκεν αν μέσα σε ένα χρόνο δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα της Ένωσης.

Το συντονισμό της τηλεμαχίας  ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Laurence Ferrari του TF1 και David Pujadas του δικτύου France 2.

Με ποσοστό 53% προηγείται ο Ολάντ του Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις

Ο Φρανσουά Ολάντ συγκεντρώνει το 53% της πρόθεσης ψήφου του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την γαλλική τηλεόραση και την εφημερίδα Le Monde.

Το 34% των ψηφοφόρων του Φρανσουά Μπαϊρού δηλώνουν πως θα ψηφίσουν Ολάντ, το 40% Σαρκοζί και το 26% δεν θέλησε να απαντήσει. 

Το 14% των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν τάσσονται υπέρ του Ολάντ, το 54% υπέρ του Σαρκοζί και το 32% δεν απάντησε. 

Το 80% των ψηφοφόρων του Ζαν-Λικ Μελενσόν ψηφίζει Ολάντ και το 3% Σαρκοζί.

Το 90% των υποστηρικτών του Ολάντ είναι σίγουροι για την ψήφο του και το ίδιο ισχύει και για το 90% των ψηφοφόρων του Σαρκοζί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η "στιγμή της αλήθειας" για Σαρκοζί-Ολάντ

SHARE:

24Media Network