Τιτανικός: Τι μπορεί να έχει συμβεί στους πέντε αγνοούμενους αν έχει ραγίσει το υποβρύχιο

Τιτανικός: Τι μπορεί να έχει συμβεί στους πέντε αγνοούμενους αν έχει ραγίσει το υποβρύχιο
OceanGate Expeditions

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του υποβρυχίου που αγνοείται κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Εμπειρογνώμονας εξηγεί τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό σε βάθος 3.800 μέτρων.

Πέντε τουρίστες που χάθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να αντιμετώπισαν πίεση στους πνεύμονες, “νάρκωση από άζωτο” και υποθερμία, εάν το κύτος του υποβρυχίου έχει ραγίσει, δήλωσαν οι ειδικοί.

Οι ομάδες διάσωσης κάνουν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του βαθυσκάφους Titan. Ενώ έχουν υπάρξει κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί, το τι προκάλεσε την εξαφάνιση του υποβρυχίου και η τελική του τύχη παραμένουν άγνωστα.

Ένα σενάριο είναι το ράγισμα του κύτους ενώ το σκάφος βρισκόταν στα βάθη του ωκεανού, και αν αυτό έχει συμβεί οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών είναι σχεδόν μηδενικές. Ο δρ Nicolai Roterman, ερευνητής θαλασσών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η πίεση θα σκότωνε σχεδόν αμέσως τους επιβαίνοντες.

Ο καθηγητής Alistair Greig, ειδικός στη θαλάσσια μηχανική στο University College του Λονδίνου, πρόσθεσε απλώς ότι αν το κύτος είχε υποστεί οποιαδήποτε βλάβη, η «πρόγνωση δεν θα ήταν καλή».

Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό στα 3.810 μέτρα βάθος

Το Titan εξαφανίστηκε ενώ έκανε κατάδυση στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, 3.810 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι πιο βαθιές ανθρώπινες ελεύθερες καταδύσεις, δηλαδή χωρίς εξοπλισμό, φτάνουν μόνο σε 122 μέτρα ενώ ο εξειδικευμένος εξοπλισμός επέτρεψε στους ανθρώπους να φτάσουν σε βάθη περίπου 518 μέτρων. Ακόμα και οι φάλαινες που έχουν εξελιχθεί για να τρέφονται στα βάθη του ωκεανού φτάνουν το πολύ μέχρι τα 3.048 μέτρα.

Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν κάτω από το νερό πρέπει να αντιμετωπίσουν την πίεση του νερού, το οποίο είναι πολύ πυκνότερο από τον αέρα, που τους περιβάλλει. Στο βάθος του ναυαγίου του Τιτανικού, η πίεση θα είναι περίπου 380 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουν στην επιφάνεια. Καθώς η πίεση από το νερό αυξάνεται, προκαλεί την κατάρρευση οποιουδήποτε χώρου γεμάτου με αέρα κάτω από το βάρος.

Για τα υποβρύχια με βλάβη στο κύτος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα, προκαλώντας πιθανό τραύμα στους επιβαίνοντες στο εσωτερικό. Και για συστήματα, όπως οι πνεύμονες, η έντονη πίεση μπορεί να είναι καταστροφική και σε ακραία βάθη γίνεται θανατηφόρα.

Σε έναν άνθρωπο χωρίς προστασία και εξοπλισμό, που θα εκτίθετο στο βάθος που επεδίωκε να φτάσει ο Τιτάνας θα κατέρρεαν οι πνεύμονές του και θα έσπαγαν τα τύμπανά του από το βάρος του νερού. Το υγρό θα έμπαινε από το στόμα του για να γεμίσει το κενό που θα έμενε πίσω και αυτό θα προκαλούσε τον πνιγμό του άτυχου ατόμου.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν περίπου 15 λεπτά χωρίς οξυγόνο, αν και χάνουν τις αισθήσεις τους πολύ νωρίτερα, ενώ η εγκεφαλική βλάβη είναι πιθανή μετά από λίγα λεπτά χωρίς αέρα.

Η πίεση του νερού που μπορεί να συνθλίψει τα ανθρώπινα οστά είναι περίπου 35.405 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου τρεις φορές πιο βαθιά από τα βαθύτερα καταγεγραμμένα σημεία του ωκεανού.

Στις υψηλές πιέσεις στα βάθη των ωκεανών, η εσωτερική χημεία του σώματος αρχίζει να αλλάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άζωτο, το οποίο αποτελεί μέρος του αέρα που αναπνέουμε, να εισέρχεται στο αίμα. Καθώς ο ανθρώπινος ιστός χρειάζεται οξυγόνο και όχι άζωτο για να επιβιώσει, αυτή η ανισορροπία προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται νάρκωση από άζωτο – με το σώμα να ασφυκτιά ουσιαστικά από μέσα προς τα έξω. Ακόμα και χωρίς αυτούς τους παράγοντες, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την προοπτική της υποθερμίας που θα επέλθει γρήγορα. Ο βαθύς ωκεανός δέχεται ελάχιστο έως καθόλου φως και οι θερμοκρασίες στα 3.810 μέτρα είναι περίπου 2°C.

Στους ανθρώπους, η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί σε νερό με θερμοκρασία μόλις 4°C, και αρχίζουν να κουράζονται και να παθαίνουν σύγχυση.

Διάφορα πλάσματα που αναπνέουν αέρα, όπως οι φάλαινες, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες, έχουν αναπτύξει ειδικές άμυνες για να αντισταθμίσουν το βάθος. Ορισμένα είδη «καταρρέουν» προληπτικά τους πνεύμονές τους και επιβραδύνουν τις σωματικές τους λειτουργίες πριν βουτήξουν στα βάθη, επιβιώνοντας με το οξυγόνο που απομένει στο αίμα τους.

Αν το σκάφος δεν έχει ρεύμα, οι πέντε επιβάτες του θα βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι και σε θερμοκρασίες περίπου 3°C καθώς το σκάφος κυλάει στον βυθό της θάλασσας.

Τελειώνει το οξυγόνο

Την Τρίτη (20/6), η αμερικανική ακτοφυλακή εκτίμησε ότι το σκάφος είχε μόλις 40 ώρες οξυγόνου. Αυτό δίνει στους διασώστες περιθώριο μέχρι το πρωί της Πέμπτης (22/06) για να βρουν το σκάφος. Ακόμη και αν το σκάφος αναδυθεί και παρασυρθεί στα ρεύματα του ωκεανού, είναι σχεδιασμένο να ανοίγει μόνο από έξω, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό όριο παραμένει.

Η OceanGate αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα σχετικά με το γιατί άργησε τόσο πολύ να ειδοποιήσει τις αρχές για το σκάφος που αγνοείται, καθώς σήμανε συναγερμό στην ακτοφυλακή μόλις οκτώ ώρες μετά τη διακοπή της επαφής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα