Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ “να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Ράφα”

Διαβάζεται σε 5'
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης UN Photo/ICJ-CIJ/Wendy van Bree

Η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο Ισραήλ για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Ράφα. Αναλυτικά όσα είπε ο επικεφαλής.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, κατά τη συνεδρίασή του, σήμερα, Παρασκευή (24/5), διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα την επίθεση στη Ράφα, όπως είχε ζητήσει η Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το AlJazeera, 13 από τους 15 δικαστές συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Ράφα αποτελεί “κόκκινη γραμμή” ενώ η κατάσταση στην περιοχή περιεγράφηκε ως “εξαιρετικά φρικτή”.

Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, Nawaf Salam, είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην περιοχή, η οποία μπορεί να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Παλαιστινίων στη Γάζα ή μπορεί να επιφέρει τη μερική ή/και ολική φυσική καταστροφή της”.

Επίσης διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει και πάλι τη μεθοριακή διάβαση στη Ράφα για την ανεμπόδιστη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών του στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Δικαστήριο στήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζητούσε να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, μία εβδομάδα αφότου η Πρετόρια κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek

Έξω από την έδρα του δικαστηρίου, είχε συγκεντρωθεί μία μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελεύθερης Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες της γενοκτονίας ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή του στη Γάζα γίνεται για λόγους αυτοάμυνας και ότι στο στόχαστρο βάζει τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε χθες ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εξετάζει διαφορές μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές, όμως έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν και δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Το Ισραήλ δεν αποδέχεται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

H ανακοίνωση της Χαμάς για την απόφαση του δικαστηρίου

Από την πλευρά της η Χαμάς καλωσόρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, τονίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός διαπράττει “σφαγές” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι αναμένει από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλο τον πολιορκημένο θύλακα, όχι μόνο στη Ράφα.

“Αυτό που συμβαίνει στην Τζαμπάλια και σε άλλες επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτή την απόφαση και να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναγκάζουν το σιωνιστικό στρατό κατοχής να σταματήσει τη γενοκτονία που διαπράττει εναντίον του λαού μας για περισσότερους από επτά μήνες”, κατέληξε.

Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση του ΔΔ για τη Ράφα

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου.

«Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης».

Μπορέλ: Ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου;

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ.

“Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποστήριξη προς διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ”, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλωρεντία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα