Το δημοφιλές και φονικό "παιδί" του Μ. Καλάσνικοφ

Το δημοφιλές και φονικό "παιδί" του Μ. Καλάσνικοφ

Το περιβόητο ΑΚ-47 που άφησε ως κληρονομιά ο Μιχαΐλ Καλάσνικοφ και έμελλε να πρωταγωνιστήσει σε όλους τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις των τελευταίων 65 ετών, παγκοσμίως (pics)

Πλήρης ημερών έφυγε την Δευτέρα (23/12) από τη ζωή ο Μιχαΐλ Καλάσνικοφ, "πατέρας" του ομώνυμου αυτόματου όπλου, το οποίο σχεδίασε να είναι τόσο φονικό όσο και φιλικό προς τον χρήστη.

Το περιβόητο ΑΚ-47 μπήκε στην παραγωγή το 1947 και από τότε υπολογίζεται ότι έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια όπλα αυτού του τύπου, τα οποία έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο σε πολέμους και εμφύλιες συρράξεις σε όλο τον κόσμο.

Επρόκειτο για μια φθηνή (150-400 δολάρια) αλλά αξιόπιστη λύση, με πολλές δυνατότητες, καθώς μπορεί να μετατραπεί εύκολα από ημιαυτόματο σε αυτόματο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση ακόμα και από στρατιώτες που φορούν γάντια στις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη.

Το καλάσνικοφ ήταν και παραμένει ιδιαίτερα "αγαπητό" σε ομάδες ανταρτών, που κρύβονται από δάση έως μεγάλες πόλεις και "χτυπούν", επιλέγοντας τους στόχους τους. Χαρακτηριστικό της δημοφιλίας του σε επαναστατικά κινήματα ανεξαρτησίας, είναι το γεγονός ότι φιγουράρει στη σημαία της Μοζαμβίκης, μιας χώρας που ταλανίστηκε για πολλά χρόνια από εμφύλιες συγκρούσεις.

Οι επικρίσεις που δέχτηκε ο Καλάσνικοφ για την τρομακτικά αποτελεσματική εφεύρεση του, που υπολογίζεται ότι επιφέρει τον θάνατο σε 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, δεν τον "άγγιξαν" ποτέ, καθώς αλησμόνητη έχει μείνει η δήλωση του ότι ποτέ δεν έμεινε ξάγρυπνος το βράδυ σκεπτόμενος τις επιπτώσεις που είχε. "Φτιάχτηκε για να υπερασπιστούν τα σύνορα της πατρίδας" είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Το δημοφιλές και φονικό
Το δημοφιλές και φονικό
Το δημοφιλές και φονικό
Το δημοφιλές και φονικό
Το δημοφιλές και φονικό

Πηγή: qz.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο Μιχαΐλ Καλάσνικοφ

SHARE:

24Media Network