Το φλερτ Σρέντερ με τη Μόσχα και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία

Το φλερτ Σρέντερ με τη Μόσχα και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία
The new chairman of the supervisory board of Hannover 96, former German chancellor Gerhard Schroeder, speaks during a press conference of the German second division club of Hannover 96 in Hannover, Germany, Monday Jan. 23, 2017. (Peter Steffen/dpa via AP) AP

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, παλιός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξελέγη την Παρασκευή πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Μετά την ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από 11 μέλη, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα νέα του καθήκοντα στην Rosneft και ευχαρίστησε «τους μετόχους που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Αποφάσισα να συνεισφέρω με την εμπειρία μου την οποία κατάφερα να αποκτήσω στον πολιτικό και οικονομικό τομέα

Αναφερόμενος στην εκλογή του και στις συζητήσεις που γίνονταν για το αν πρέπει να δεχθεί την πρόταση να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Rosneft, είπε χαρακτηριστικά: «Παντού γίνονταν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να δεχθώ ή όχι. Όμως αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό (να γίνω μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft). Αποφάσισα να συνεισφέρω με την εμπειρία μου την οποία κατάφερα να αποκτήσω στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, και νομίζω πως είναι σημαντική, για το καλό της εταιρείας». Τέλος είπε ότι εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των μετόχων ο Διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν είχε δηλώσει ότι ο όμιλος είχε προτείνει να διευρυνθεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να γίνει και πάλι μέλος του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ενώ αναφερόμενος στον Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πει ότι είναι ένας γνωστός και έμπειρος πολιτικός που έχει κάνει πολλά για να προωθήσει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας» και πως «προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της Γερμανίας με την Ρωσία».

Η επικριτική Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υπήρξε ένας από τους Γερμανούς πολιτικούς που είχαν ασκήσει κριτική στον Σρέντερ, όταν είχε προταθεί ως υποψήφιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft. «Υπό το φως της κοινής μας ιστορίας πολλοί Ρώσοι έχουν απογοητευθεί με την στάση της Γερμανίας ιδιαίτερα στο θέμα της πολιτικής των κυρώσεων» σχολίαζε μάλιστα ο πρώην Καγκελάριος για την εξωτερική πολιτική της χώρας του απέναντι στη Ρωσία και προέβλεπε πως η Κριμαία δεν θα επέστρεφε ποτέ στην ουκρανική επικράτεια. “Προβλέπω ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας Ρώσος πρόεδρος ο οποίος θα βγάλει την Κριμαία από την Ρωσία” δήλωνε.

Η σχέσεις φιλίας με τον Πούτιν

Αφού διογκώθηκε πάνω στα ερείπια της Yukos, του ομίλου του αντιπολιτευόμενου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που διαλύθηκε από τη δικαιοσύνη, η Rosneft γνώρισε εδώ και 15 χρόνια σημαντική ανάπτυξη και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Ελέγχεται κατά 50% από το ρωσικό κράτος και διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή. Περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Δυτικούς εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ο Σρέντερ είναι γνωστός ως παλιός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο γιόρτασε τα 70 χρόνια του σ’ ένα ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Έχει ταχθεί δημόσια κατά της υιοθέτησης κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Σήμερα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft έγιναν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελαούσοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Όλεγκ Βιούγκιν, ο διευθυντής της εταιρείας Nord Stream-2 Ματίας Βάρινγκ, ο πρόεδρος του ομίλου της BP Ρόμπερτ Ντάντλι, το πρώην κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος της BP Γκιγέρμο Κιτνέρο, το πρώην κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος της Exxon Mobil Ντόναλντ Χαμφρέιζ, ο πρόεδρος της Glencore Άοιβαν Γκλάζενμπεργκ και ο πρόεδρος της Qatar Foundation Αλ Σουβαιντι Φαιζάλ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/Federico Gambarini/ dpa via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα