Το “γαλατικό χωριό” που ακόμα δεν έχουν ρίξει οι Ταλιμπάν

Το “γαλατικό χωριό” που ακόμα δεν έχουν ρίξει οι Ταλιμπάν
Μαχητής των Ταλιμπάν AP

Στο Αφγανιστάν λαμβάνουν χώρα εγκλήματα πολέμου που αγνοούνται παραδειγματικά από τη Δύση. Η αντίσταση στο Panjshir συνεχίζεται σε θολό τοπίο.

Από τον περασμένο Αύγουστο όταν και πήραν την εξουσία εκ νέου στα χέρια τους, οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν πλήρως την αντίσταση στην επαρχία Panjshir του Αφγανιστάν, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης (NRF).

Η επαρχία Panjshir βρίσκεται στα βόρεια της Καμπούλ και σύμφωνα με καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσω Twitter, συντελούνται εγκλήματα πολέμου σε καθημερινή πλέον, βάση. Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης υπό την ηγεσία του Ahmad Massoud, συνεχίζει να αντιστέκεται, με τον ίδιο τον Στρατάρχη να διατείνεται πως οι μάχες θα συνεχιστούν ως το τέλος. Ο ίδιος είναι γιος του Ahmad Shah Massoud, και είναι Τατζίκος, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της επαρχίας.

Η δράση του πατέρα του επικεντρώθηκε πρώτα κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και του σοβιετικού τμήματος που ήρθε να τη βοηθήσει μεταξύ του 1979 και του 1989 και στη συνέχεια κατά των Ταλιμπάν που ήρθαν στην ηγεσία το 1996 μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Masud δολοφονήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, μόλις δύο μέρες πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Από τη δική τους μεριά οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται μέσω του India Today, πως “δεν υπάρχουν μάχες. Η κατάσταση είναι φυσιολογική”, ενώ ο ο βασικός εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ανακοίνωσε “νίκη”, ενώ μεταδίδονται και προπαγανδιστικά βίντεο.

Καλούν μάλιστα δημοσιογράφους και παρατηρητές, να βρεθούν -υπό την αιγίδα τους πάντα- στη περιοχή. Από τη δική του μεριά, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Shafi Karimi (@karimi_shafi), που βρίσκεται στην επαρχία, μεταδίδει πως μάχες συνεχίζονται στις περιοχές των Dara, Panjshir και Andarab.

Ο Natiq Malikzada (@natiqmalikzada), διεθνής αναλυτής που εργάζεται στο Αφγανιστάν, μεταδίδει από τη δική του μεριά πως οι μάχες σε αυτές τις περιοχές επανήλθαν από το τέλος του Ραμαζανίου. “Όσον αφορά τον έλεγχο των γεωγραφικών περιοχών, στο Panjshir, το οποίο έχει δεκάδες κοιλάδες, οι δυνάμεις του NRF έχουν το πάνω χέρι και οι Ταλιμπάν ελέγχουν μόνο μικρά εδάφη και κάποιους δρόμους. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν από τον περασμένο Αύγουστο ως σήμερα”, τονίζει ο ίδιος.

Ο Habib Khan, (@HabibKhanT), ιδρυτής του Afghan Peace Watch (@APWORG) και βραβευμένος δημοσιογράφος με έδρα του τη Καμπούλ, αναφέρει στο India Today πως “στη περιοχή έχουν διαπραχθεί πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους μαχητές των Ταλιμπάν. Έχουν γίνει επίσης συλλήψεις και βασανιστήρια τοπικών πληθυσμών. Οι Ταλιμπάν έστειλαν επίσης ισχυρές ενισχύσεις για να δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση”, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον έλεγχό τους. Αναφέρει ακόμη πως πολλοί που εναντιώνονται στον φονταμενταλισμό της Καμπούλ, φεύγουν προς την ελεύθερη επαρχία για να πολεμήσουν, ακόμη κι αν ο εξοπλισμός είναι υποδεέστερος.

Ο Shafi Karimi προσθέτει πως μέχρι πριν λίγο καιρό, οι Ταλιμπάν αρνούνταν πλήρως την ύπαρξη του Resistance Front. “Οι άνθρωποι του Resistance Front μας αναφέρουν πάντως πως πολλοί πρώην άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, έχουν συνταχθεί μαζί τους και πως το Μέτωπο ενδυναμώνεται με τον καιρό”. Επισήμως το NRF διατείνεται πως έχει “εξουδετερώσει” τουλάχιστον 200 μαχητές των Ταλιμπάν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Επισήμως, ο ηγέτης του Panjshir , Ahmad Massoud, έχει ζητήσει να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στη Τεχεράνη. Ωστόσο οι ίδιοι επιμένουν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στο Πακιστάν, από το οποίο και εξοπλίζονται κατά κύριο λόγο.

Κάτοικοι στην περιοχή της Dara αναφέρουν πάντως στο India Today πως τα αντίποινα των Ταλιμπάν είναι συχνά, ειδικά στην περιοχή του Andarab όπου εκτελέστηκαν αγρότες και φοιτητές, που φέρονται να συνεργάστηκαν με το NRF. Σε κάθε περίπτωση η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της επαρχίας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ταλιμπάν, καθώς τα βουνά προσφέρονται για ανταρτοπόλεμο. Μια από τις μεγαλύτερες ήττες τους έλαβε χώρα στα βουνά του Hauz Lalan, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 μαχητές πριν μια εβδομάδα.

Το πρακτορείο Aamaj News μεταδίδει ακόμη πως το τελευταίο διάστημα συλλαμβάνονται και εκτελούνται πολίτες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον ακριβή τους αριθμό, σε μια πολεμική σύγκρουση που μένει μακριά από τα “φώτα” της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, το Afghan Peace Watch (APW) έχει καταγράψει τουλάχιστον 1200 περιστατικά παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βασανιστήρια, εκτελέσεις, απαγωγές.

Το σκοτάδι επέστρεψε

Διεθνείς αναλυτές φοβούνται πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα συντελεστεί μια πραγματική γενοκτονία των Τατζίκων της περιοχής. Παράλληλα, Χαζάροι του βορείου Αφγανιστάν εκτοπίζονται από τις εκτάσεις τους και οι ντόπιοι Pashtuns, παίρνουν τις περιουσίες τους. Να σημειωθεί εδώ πως η ευρύτερη περιοχή του Panjshir είναι γεμάτη φυσικούς πόρους, πολύτιμους λίθους, ορυκτά, και άφθονο νερό, που επιτρέπουν τόσο την αυτόνομη επιβίωση των πληθυσμών της, αλλά και τη κάνουν τόσο “ποθητή” για τη Καμπούλ.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (NFR) που συγκροτήθηκε όπως αναφέραμε, από τον γιο του επιφανούς ηγέτη της αντίστασης, Αχμάντ Μασούντ, αξιώνει τη δίκαιη συμμετοχή όλων των εθνοτικών ομάδων στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν, την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, την ελευθερία του λόγου και τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ελευθερίες των γυναικών και επιβάλλουν μορφές διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων, ακολουθώντας την εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία τους για τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ότι ήταν στην προηγούμενη ηγεσία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, αφού τους αρνούνται την πρόσβαση στο γυμνάσιο ή ακόμη και περιορίζοντας το δικαίωμά τους να μετακινηθούν.

Πριν λίγες ημέρες άλλωστε, εξέδωσαν επίσης διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους. Στα… παράλογα που συντελούνται το τελευταίο διάστημα, έρχεται να προστεθεί πως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Πρόκειται για τον προσωρινό επιτετραμμένο του Αφγανιστάν στην Μόσχα, Τζαμάλ Νασίρ Γκαρβάλ, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγιίας Πετρούπολης, την ώρα που η πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ χαρακτηρίζει το Αφγανιστάν ως “παράδεισο” για μέλη της Αλ Κάιντα και για εξτρεμιστές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα