Το Ιράν κατέσχεσε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ

Το Ιράν κατέσχεσε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ
Ρεσάλτο σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο U.S. Navy photo

Ρεσάλτο των ιρανικών δυνάμεων σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με σημαία Παναμά και Έλληνα καπετάνιο. Η ενέργεια αποδίδεται σε αντίποινα.

Σε δεύτερη κατάσχεση πετρελαιοφόρου και μάλιστα, αυτή τη φορά, ελληνικών συμφερόντων, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, προέβη το Ιράν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ιράν δέσμευσε στα στενά του Ορμούζ το δεξαμενόπλοιο Niovi με σημαία Παναμά και Έλληνα καπετάνιο, το οποίο συνδέεται με την ναυτιλιακή εταιρεία Smart Tankers.

Το τάνκερ φέρεται να ήταν ελλιμενισμένο για συντήρηση το τελευταίο διάστημα και την Τετάρτη καθώς έπλεε, χωρίς φορτίο, δεσμεύτηκε από δυνάμεις του Ιράν.

Η ενέργεια αποδίδεται σε αντίποινα για τη σύλληψη σε διεθνή ύδατα, κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή των Ηνωμένων Πολιτειών, δεξαμενόπλοιου, επίσης ελληνικών συμφερόντων (Suez Rajan της Empire Navigation), που φέρεται να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το TradeWinds, που επικαλείται τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, ιδιοκτήτης του Niovi είναι η Grand Financing Co, η οποία εδρεύει στον Πειραιά και συνδέεται με την Smart Tankers.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση των πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα είναι αδικαιολόγητες, ανεύθυνες και αποτελούν παρούσα απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η κατάσχεση του Niovi έγινε έξι ημέρες μετά την κατάσχεση 159.000 dwt Advantage Sweet (κατασκευής 2012) από το Ιράν. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε τότε ότι το δεξαμενόπλοιο αυτό χτύπησε ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος, αλλά αρκετές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσχεση ήταν αντίποινα για την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να εκδώσει εντολή κατάσχεσης του Suez Rajan (κατασκευής 2011) χωρητικότητας 159.000 dwt, το οποίο φέρεται να μετέφερε Ιρανικό πετρέλαιο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι ήταν η 15η περίπτωση παρενόχλησης, επίθεσης ή παρέμβασης από ιρανικές δυνάμεις κατά εμπορικών πλοία τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα