Το Ισραήλ στοχοποιεί δημοσιογράφους – “Γνώριζαν για την επίθεση, είναι τρομοκράτες”

Διαβάζεται σε 4'
Πυρά του Ισραήλ στη Γάζα
Πυρά του Ισραήλ στη Γάζα AP

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς. Η απάντηση των Μέσων.

Ευθεία επίθεση κατά δημοσιογράφων έχουν εξαπολύσει στρατιωτικά και κυβερνητικά στελέχη του Ισραήλ, κατηγορώντας τους ότι γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αρνούνται κάθε κατηγορία, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην περιοχή, καθώς στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν δίστασαν ακόμα και να καλέσουν δημοσίως στη δολοφονία “όσων ρεπόρτερ γνώριζαν”.

“Τρομοκράτες μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους”

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λίκουντ, Shlomo Karhi, κατηγόρησε 4 ανεξάρτητους δημοσιογράφους με έδρα τη Γάζα, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Shlomo Karhi εκτόξευσε τα πυρά του κατά Reuters, AP, CNN και New York Times, κατηγορώντας τους ότι “άτομα μέσα στους οργανισμούς σας… είχαν προηγούμενη γνώση αυτών των φρικτών ενεργειών” ενώ με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) έκανε λόγο για “τρομοκράτες μεταμφιεσμένους σε δημοσιογράφους”.

“Ζητάμε άμεσα διευκρινίσεις από τα διεθνή ΜΜΕ” πρόσθεσε, δημοσιεύοντας μάλιστα και την επιστολή του προς τους συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, με την οποία ζητά την έναρξη σχετικής έρυνας.

Το Reuters, το AP, το CNN και οι New York Times αρνήθηκαν οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση της επίθεσης.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες αυτές πρωτοεκφράστηκαν με πρόσχημα την παρουσία φωτορεπόρτερ σε σημεία της επίθεσης. Ένα φλεγόμενο ισραηλινό τανκ, Παλαιστίνιοι να “σπάνε” τον φράχτη στο κιμπούτς Kfar Aza και εικόνες από διάφορες στιγμές της επίθεσης σε ισραηλινά εδάφη είναι μερικές από τις “φωτογραφίες-πειστήρια”, που κατά τους Ισραηλινούς, αποδεικνύουν την ενοχή των δημοσιογραφικών οργανισμών.

Η παρουσία των φωτογράφων εκεί μπορεί να ήταν “μέρος του σχεδίου”, έγραψε η ισραηλινή ιστοσελίδα Honest Reporting, ενώ ο Shlomo Karhi δήλωσε ότι η επίθεση έλαβε χώρα ενώ οι φωτογράφοι ήταν παρόντες. “Καταγράφοντας αυτές τις φρικαλεότητες, έγιναν ουσιαστικά συμμέτοχοι σε αυτό το φρικιαστικό γεγονός”, πρόσθεσε.

Ακόμα, ο Benny Gantz, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε έκτοτε ότι “οι φωτορεπόρτερ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τρομοκράτες” εάν αποδειχθεί ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

“Οι δημοσιογράφοι που διαπιστώθηκε ότι γνώριζαν για τη σφαγή, και οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν άπραγοι θεατές ενώ παιδιά σφαγιάζονταν, δεν διαφέρουν από τους τρομοκράτες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι”, έγραψε ο Gantz, πρώην υπουργός Άμυνας και ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος εντάχθηκε στην κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου.

Τέλος, ένας ακόμα βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, ο Danny Danon, δεν δίστασε να καλέσει και στη δολοφονία συγκεκριμένων φωτορεπόρτερ, δηλώνοντας με ανάρτησή του, ότι “η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εξοντώσει όλους τους συμμετέχοντες στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Σε αυτή τη λίστα θα προστεθούν και οι «φωτορεπόρτερ» που συμμετείχαν στην καταγραφή της επίθεσης”.

Tι απαντούν οι δημοσιογράφοι

Reuters, AP, CNN και New York Times εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες αρνούνταν τις παραπάνω κατηγορίες.

“Κανένας υπάλληλος του AP δεν βρισκόταν στα σύνορα την ώρα των επιθέσεων, ούτε κάποιος υπάλληλος του AP πέρασε τα σύνορα σε οποιαδήποτε στιγμή”, ανέφερε η ανακοίνωση του πρακτορείου. “Όταν δεχόμαστε φωτογραφίες από freelancers, κάνουμε ότι χρειάζεται για να επαληθεύσουμε τη γνησιότητά τους”, σημείωσε.

Το πρακτορείο δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται πλέον με έναν από τους δημοσιογράφους, τον Χασάν Εσλάγια, ο οποίος είχε εμφανιστεί σε παλαιότερη φωτογραφία με τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Το CNN δήλωσε επίσης ότι θα αναστείλει τους δεσμούς του με τον Εσλάγια ενώ τόνισε ότι δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση για τις επιθέσεις.

Οι New York Times χαρακτήρισαν εν τω μεταξύ τις κατηγορίες ως “αναληθείς και εξωφρενικές”. “Αυτοί οι ισχυρισμοί θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους μας στο Ισραήλ και τη Γάζα [..] Οι Times έχουν καλύψει εκτενώς τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο με αμεροληψία και βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης”, πρόστίθεται στην ανακοίνωση του Μέσου.

Το Reuters αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε προηγούμενη γνώση της επίθεσης, ξεκαθαρίζοντας ότι απέκτησε τις φωτογραφίες από το σημείο από δύο φωτογράφους με έδρα τη Γάζα, με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη σχέση, και ότι είχαν τραβηχτεί “δύο ώρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς πάνω από το νότιο Ισραήλ και περισσότερα από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι ένοπλοι είχαν περάσει τα σύνορα”.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει ότι τουλάχιστον 39 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 34 Παλαιστινίων, τεσσάρων Ισραηλινών και ενός Λιβανέζου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα