To πιθανότερο είναι πως δεν ξέρεις τι ρουφάς πραγματικά, όταν χρησιμοποιείς καλαμάκι

To πιθανότερο είναι πως δεν ξέρεις τι ρουφάς πραγματικά, όταν χρησιμοποιείς καλαμάκι
Όταν ρουφάμε στο καλαμάκι, δεν ρουφάμε τον καφέ, αλλά τον αέρα. iStock

Η ερώτηση “γιατί οι αστροναύτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλαμάκια στο διάστημα” οδηγεί σε μια πραγματικότητα που αγνοούμε οι περισσότεροι: πώς κάνουν τη δουλειά τους τα καλαμάκια

Oμολογουμένως, το μυαλό του ανθρώπου μπορεί να φτάσει πολύ μακριά και να σκεφτεί αδιανόητα -για τους περισσότερους- πράγματα.

Η απορία του James Felton, αρθρογράφου του IFL Science μπαίνει εύκολα στη λίστα με τις πιο περίεργες που έχουν γίνει άρθρα.

Γιατί δεν μπορούμε λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τα καλαμάκια στο διάστημα;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: πώς ‘λειτουργεί’ το καλαμάκι. Δεν είναι όπως πιθανόν να νομίζεις.

“Όταν χρησιμοποιείτε ένα καλαμάκι, δεν ρουφάτε πραγματικά το υγρό. Αυτό που κάνετε είναι να ρουφάτε τον αέρα από το καλαμάκι και έτσι να δημιουργείτε κενό ή μείωση της πίεσης του αέρα μέσα σε αυτό.

Η ,έξω από το ποτό, ατμοσφαιρική πίεση ωθεί το υγρό στο καλαμάκι από το κάτω μέρος έως το στόμα σας”.

Η ανύψωση δηλαδή, είναι προϊόν της διαφοράς πίεσης.

Στο περιβάλλον μικροβαρύτητας του διαστήματος, όπου τα αντικείμενα επιπλέουν αντί να πέφτουν στο έδαφος, εύλογα αλλάζει η συμπεριφορά των υγρών και των αερίων.

Δεν υπάρχει βαρύτητα για να ‘τραβήξει’ το υγρό από τη μια άκρη του καλαμακιού στην άλλη.

Έτσι, παραμένει στο κάτω μέρος ή σχηματίζει μια φυσαλίδα γύρω από το άνοιγμα.

Βλέπετε, χωρίς βαρύτητα η επιφανειακή τάση του υγρού κυριαρχεί περισσότερο. Άρα, το υγρό αποκτά πιο στερεή συνθήκη και σχηματίζει μια σφαίρα (ή μια σταγόνα).

Δεν ρέει ελεύθερα.

Όπως διαβάσατε ήδη, όταν ρουφάμε από το καλαμάκι, δημιουργούμε διαφορά πίεσης που προκαλεί την ανύψωση του υγρού. Στο διάστημα, δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση που να βοηθά αυτήν την εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η άντληση του υγρού από το καλαμάκι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα δοχεία υγρών και συσκευές πόσης, οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορους μηχανισμούς που διευκολύνουν την κατανάλωση υγρών στο διάστημα.

Τι συμβαίνει έξω από τον διαστημικό σταθμό

Όπως γράφει ο Felton “εντός του διαστημικού σταθμού, υπάρχει τεχνητή ατμόσφαιρα που διατηρείται στην ίδια πίεση με εκείνη που υπάρχει στο επίπεδο της θάλασσας. Είναι αρκετή για να κάνει τα καλαμάκια να ‘λειτουργούν’ κανονικά.

Εκτός της πίεσης του διαστημόπλοιου και της στολής τους, η πίεση γύρω από τους αστροναύτες γίνεται τόσο χαμηλή που το σημείο βρασμού των υγρών που υπάρχουν μέσα στο σώμα σας μειώνεται κάτω από αυτό της θερμοκρασίας του σώματός σας. Αυτό έχει ως συνέπεια το σχηματισμό φυσαλίδων μέσα τους.

Κάποιος βαθμός συνείδησης πιθανότατα διατηρείται για 9 έως 11 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, με ταχεία σειρά, η παράλυση θα ακολουθηθεί από γενικευμένους σπασμούς και παράλυση για άλλη μια φορά”, αναφέρει το Βιβλίο Δεδομένων Βιοαστροναυτικής της NASA.

Συνεχίζει με το “κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υδρατμοί θα σχηματιστούν γρήγορα στους μαλακούς ιστούς και κάπως λιγότερο γρήγορα στο φλεβικό αίμα. Αυτή η εξέλιξη των υδρατμών θα προκαλέσει έντονο πρήξιμο του σώματος -στο διπλάσιο του κανονικού όγκου του-, εκτός εάν συγκρατείται από μια στολή πίεσης“.

Το αίμα σταματά να κυκλοφορεί, όπως το αέριο και οι υδρατμοί ρέουν έξω από τους αεραγωγούς μας. Η προκύπτουσα εξάτμιση υγρασίας κάνει το στόμα και τη μύτη να παγώσουν, πριν παγώσει όλο το σώμα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα