news 24/7

NASA

Ειδήσεις, νέα και ανακαλύψεις σχετικά με την NASA, τον κρατικό Αμερικανικό οργανισμό που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η αποστολή DART

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για το πρώτο τεστ του αμυντικού συστήματος της Γης

Η αποστολή DART της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα δείξει αν έχουμε την τεχνολογία να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Σελήνη

Ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ βρέθηκε στη "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης

Το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 βρήκε ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού και η ινδική άκατος Vikram του σκάφους Chandrayaan-2 ετοιμάζεται να "πατήσει" στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Δίας και δορυφόρος

Πέντε μικρά φεγγάρια του Δία απέκτησαν αρχαιοελληνικά ονόματα

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος έχει 79 γνωστά φεγγάρια και 12 από αυτά είχαν ανακαλυφθεί το 2018. Τώρα πλέον τα πέντε από τα 12 απέκτησαν επίσημα ονόματα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ).

Ο Τραμπ ετοιμάζει τον Πόλεμο των Άστρων

Ο Τραμπ ετοιμάζει τον Πόλεμο των Άστρων

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαθίδρυσε, τη στρατιωτική διοίκηση διαστήματος (USSPACECOM) η οποία θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας. Αναμένεται και "στρατιωτική δύναμη διαστήματος" των ΗΠΑ - Τι απαντά η Μόσχα. Ποιοι είναι οι σύμμαχοι.

Αντώνης Κονταράτος

Apollo 13: Ο άγνωστος Έλληνας που συνέβαλε στο πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη

Σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου, το Ίδρυμα Ευγενίδου μας υπενθυμίζει τη συμβολή του Έλληνα Α. Κονταράτου, μέλους του προγράμματος "Απόλλων", ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της NASA.

3D απεικόνιση εξωπλανητών σε εικόνα της NASA

NASA: Ανακαλύφθηκαν τρεις νέοι κοντινοί εξωπλανήτες

Οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από ένα άστρο σε απόσταση μόνo 73 ετών φωτός από τη Γη. Ένας από αυτούς φαίνεται να είναι μια μικρή βραχώδης υπερ-Γη και οι άλλοι δύο είναι αέριοι και έχουν περίπου το μισό μέγεθος του Ποσειδώνα.

Κομήτης πλησιάζει τη Γη (φωτογραφία αρχείου)

"Φονικός" αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη - Τον είδαν τελευταία στιγμή

Ο αστεροειδής με το όνομα "2019 OK" ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες μόλις μία μέρα προτού περάσει σε κοντινή απόσταση από τη Γη. Οι επιστήμονες τον αποκάλεσαν "φονέα των πόλεων", αφού θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρκετά μεγάλη καταστροφή.

Η ΤζοΑν Μόργκαν ήταν η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στην εκτόξευση του Apollo 11 το 1969

Τζοάν Μόργκαν: Η γυναίκα που έσπασε το "άβατο" της NASA

Ήταν μόλις 28 χρονών. Και ήταν η μοναδική γυναίκα στο κέντρο ελέγχου του Διαστημικού Κέντρου που πανηγύριζε την πρώτη προσελήνωση του ανθρώπου ακριβώς πριν από 50 χρόνια. Η ΤζοΑν Μόργκαν υπήρξε πρωτοπόρος στην κατάκτηση του διαστήματος και άνοιξε το δρόμο για τη θέση των γυναικών σε αυτό τον ανδροκρατούμενο κόσμο.

16 Ιουλίου 1969, Αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη

Η φωτογραφία της ημέρας: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο για την ανθρωπότητα

Η σημερινή φωτογραφία μας μεταφέρει 50 χρόνια πίσω, στις 16 Ιουλίου, όταν εκατομμύρια μάτια είχαν προσηλωθεί στις οθόνες των τηλεοράσεων για να παρακολουθήσουν ένα ιστορικό βήμα: Το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

Άστρο στο διάστημα (φωτογραφία αρχείου)

Το "εξωγήινο" αστέρι: Αυξομειώνει τη φωτεινότητά του τυχαία για άγνωστο λόγο

Μετά από πολλά πιθανά σενάρια των αστρονόμων, που προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, αναπτύχθηκαν θεωρίες για εξωγήινους και για κατασκευές τους που μπορεί να κατασκευές εξωγήινων.

Αστεροσκοπείο Αθηνών - ΕΜΠ: Πρόταση για αποστολή της NASA στη Σελήνη

Αστεροσκοπείο Αθηνών - ΕΜΠ: Πρόταση για αποστολή της NASA στη Σελήνη

Μία ερευνητική πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού για την κατάθεση προτάσεων που μπορεί να υλοποιηθούν σε μελλοντική αποστολή της NASA στη Σελήνη, έστειλε το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΜΠ.

Εκτόξευση διαστημόπλοιου

NASA: Αποστολή εξετελέσθη - Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι το 2024

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου το διαστημόπλοιο Orion της NASA, που θα μεταφέρει για πρώτη φορά γυναίκα και για ακόμη μία φορά άντρα στο φεγγάρι, πέρασε με επιτυχία το τεστ.

Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

NASA: Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Mars 2020 απ' όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την προσεδάφιση στη Σελήνη, την παροχή νερού και οξυγόνου στον Άρη και για τη συμπεριφορά νέων υλικών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ανωμαλία Σελήνης

Μυστήριο: Τεράστια μεταλλική μάζα εντοπίσθηκε κάτω από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κάτι παράξενο κρύβεται στα έγκατα της Σελήνης. Η ανώμαλη μάζα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης του ηλιακού μας συστήματος, τη σεληνιακή λεκάνη Νοτίου Πόλου-'Αιτκεν, διαμέτρου περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ ζητά 1,6 δισ. για τη NASA - Στόχος να πάνε οι ΗΠΑ στη Σελήνη ως το 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση της NASA, ώστε οι Αμερικανοί να επιστρέψουν στη Σελήνη γρηγορότερα «Αποκαθιστούμε το μεγαλείο της NASA και θα πάμε πίσω στη Σελήνη και μετά στον Άρη», ανέφερε.

Στερεό μεταλλικό πυρήνα ίδιου σχεδόν μεγέθους με αυτόν της Γης έχει ο πλανήτης Ερμής

Στερεό μεταλλικό πυρήνα ίδιου σχεδόν μεγέθους με αυτόν της Γης έχει ο πλανήτης Ερμής

Ο Ερμής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θυμίζει μπάλα κανονιού, αφού ο μεταλλικός πυρήνας του καταλαμβάνει σχεδόν το 85% του όγκου του πλανήτη. Ο τεράστιος πυρήνας του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.

Πλανήτης Άρης, καρέ από τη NASA

Ημερίδα με θέμα Hellas to The Moon: Συζητήσεις για αποστολή ελληνικού ρομπότ στη Σελήνη

Στην Ημερίδα με θέμα "Hellas to The Moon" που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη

Κίνα: Σχεδιασμός της πρώτης τολμηρής αποστολής ταυτόχρονα σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

Κίνα: Σχεδιάζει ταυτόχρονη αποστολή σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

Σχεδιάζεται ρομποτική διαστημική αποστολή κατά την οποία σκάφος θα επισκεφτεί αρχικά έναν αστεροειδή, θα συλλέξει δείγματα και στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τον κομήτη 133P.

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ διαστημικής πτήσης

Η Κοχ θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες, αγγίζοντας έτσι και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

Διάστημα

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα το πρώτο μόριο που υπήρξε ποτέ στο σύμπαν

Πρόκειται για το υδρίδιο του ηλίου, η «υπογραφή» του οποίου ανιχνεύθηκε στον γαλαξία μας. Η ανακάλυψη αποδεικνύει την ύπαρξη του στο διάστημα, η οποία έως σήμερα ήταν θεωρητική.

Αστεροειδής

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη

Ένας αστεροειδής σε μέγεθος μεγάλης πολυκατοικίας θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048.

Από την επιτυχή επιστροφή των αστροναυτών του Apollo 13 στη Γη

Apollo 13: Ιστορικό ντοκουμέντο από την επιστροφή της μοναδικής αποτυχημένης αποστολής στη Σελήνη

Η ανθρωπότητα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την "οδύσσεια" των τριών αστροναυτών που δεν κατάφεραν ποτέ να προσεληνωθούν. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Απριλίου 1970 όταν επιτέλους επέστρεψαν σώοι πίσω στη Γη.

Το διάστημα φαίνεται να αλλάζει το σώμα, δείχνει η πρωτοποριακή μελέτη των δίδυμων αστροναυτών Κέλι

Το διάστημα αλλάζει το σώμα, δείχνει πρωτοποριακή μελέτη δίδυμων αστροναυτών

Ο Σκοτ που είχε μείνει στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, που είχε μείνει στον πλανήτη μας. Η μελέτη των διδύμων είναι το πρώτο βήμα για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα κατά πόσο τα μακρινά διαστημικά ταξίδια ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Έτσι είναι μία "μαύρη" τρύπα - Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα αντικρίζει μια "μαύρη τρύπα", χάρη στη πρώτη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες σε παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου ανά τον κόσμο.

Φωτογραφία αρχείου

NASA: Οι ανακοινώσεις για την πρώτη απεικόνιση "μαύρης τρύπας"

Παρακολουθείστε ζωντανά τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η ανθρωπότητα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τη φωτογραφική απεικόνιση μιας "μαύρης τρύπας".