Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα δίνει το δικό της στίγμα με αφορμή τον αποψινό αγώνα για το Champions League - Νέα ένταση στην Καταλονία δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα

Την ώρα που η Καταλονία βρίσκεται σε νέο αναβρασμό λίγες ημέρες μετά από το δημοψήφισμα και τη βίαιη καταστολή του, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να στείλει το δικό της πολιτικό μήνυμα με αφορμή τον αγώνα της ομάδας με τον Ολυμπιακό για το Champions League.

Ο σημερινός αγώνας είναι ο πρώτος για τη διοργάνωση που φιλοξενείται στο Καμπ Νόου μετά το δημοψήφισμα μπροστά στο κοινό της ομάδας, ενώ ο αγώνας με Λας Πάλμας ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα, οι “μπλαουγκράνα” αποκάλυψαν το πανό που θα αναρτήσουν οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα πριν απ’ την έναρξη του αγώνα και το οποίο θα έχει διάσταση 45×46 μέτρα. Πρόκειται για ένα πανό με πολιτικό μήνυμα υπέρ του διαλόγου, το οποίο θα αναγράφει:

“Διάλογος, σεβασμός, αθλητισμός”.


Με αυτό το μήνυμα η διοίκηση της ομάδας παίρνει ξεκάθαρη θέση ζητώντας πολιτικό διάλογο για να βρεθεί λύση στα δημοκρατικά πλαίσια, ως προς την αυτονομία της περιοχής, ενώ εμμέσως καυτηριάζει την καταστολή από την κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης, ανήμερα της εκλογικής διαδικασίας.

Σημειώνεται πως ήδη από το βράδυ της Τρίτης υπάρχουν νέες κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη. Περίπου 200.000 κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους για την απελευθέρωση κρατουμένων που φυλακίστηκαν για την δράση τους για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας αλλά και για να στείλουν ένα νέο ηχηρό μήνυμα για σεβασμό των αιτημάτων τους.

“Ανεξαρτησία” (Independenzia), φώναζε το πλήθος απαιτώντας την απελευθέρωση του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, Ισπανός δικαστής διέταξε να τεθούν υπό κράτηση ο Κουσάρτ και ο Σάντσες, με κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Υπέρ των διαδηλωτών εκφράστηκε και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πρώην παίκτης και προπονητής της Μπαρτσελόνα, που πλέον είναι μάνατζερ της Μάντσεστερ Σίτι και ο οποίος αφιέρωσε στους δύο φυλακισμένους ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας τη νίκη της ομάδας του χθες το βράδυ.

Αν και η κοινωνία της Καταλονίας είναι διχασμένη σχεδόν σε ίσα μέρη σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, οι αυτονομιστές θεωρούν ότι διαθέτουν τη νομιμότητα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, στο οποίο συμμετείχε το 43% του πληθυσμού της επαρχία και ψήφισε σε ποσοστό 90% υπέρ της ανεξαρτησίας. Παρόλα αυτά, ο Πουτζντεμόν ζητά περισσότερο διάλογο με τη Μαδρίτη, με την κρίση πάντως να μην δείχνει να εκτονώνεται άμεσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα