Το ρομπότ Philae ξύπνησε και είναι έτοιμο για επιχειρήσεις

Το ρομπότ Philae ξύπνησε και είναι έτοιμο για επιχειρήσεις

Το ρομπότ Philae, που θεωρούνταν χαμένο, "ξύπνησε" επτά μήνες μετά την προσεδάφισή του σ' έναν κομήτη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε s;hmera πως αργά την Πέμπτη έλαβε σήματα από το ρομπότ Philae, το οποίο άρχισε να "μιλάει" με την ομάδα του στη Γη για πρώτη φορά αφότου έπεσε σε νάρκη μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη τον Νοέμβριο.

"Το Philae είναι πολύ καλά", ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ σε δήλωσή του στον ιστότοπο της ESA. "Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις".

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα.

Καθώς βρισκόταν έως τώρα στη σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του Philae, που επρόκειτο να τροφοδοτούν με ενέργεια το ρομπότ μετά την εξάντληση των μπαταριών του μερικές ημέρες μετά την προσεδάφιση, δέχονταν ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα εξορύξει το Philae από τον κομήτη θα αποκαλυψουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως και της ζωής. Οι βράχοι και οι πάγοι που αποτελούν τους κομήτες διατηρούν αρχαία οργανικά μόρια σαν μια χρονοκάψουλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Πεθαίνει" το ρομπότ Philae αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του

Το ρομπότ Philae ανίχνευσε οργανικά μόρια. Η βάση της ζωής στη Γη στον κομήτη 67P;

SHARE: