Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί σε ενημέρωση τους ξένους πρεσβευτές για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί σε ενημέρωση τους ξένους πρεσβευτές για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ
Soldiers wearing protective clothing cover a tow truck in Hyde Road, Gillingham, Dorset, England as the investigation into the suspected nerve agent attack on Russian double agent Sergei Skripal continues Wednesday March 14, 2018. The army cordoned off a road in Dorset on Wednesday as the investigated the attack on Sergei Skripal and his daughter Yulia. Authorities have cordoned off several sites in and near Salisbury, 90 miles (145 kilometers) southwest of London as part of their probe. (Andrew Matthews/PA via AP) AP

Τη δική της θέση για την πολύκροτη υπόθεση θα παρουσιάσει στους ξένους διπλωμάτες η Μόσχα, την ώρα που το Λονδίνο υποστηρίζει ότι δεν ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε τους πρεσβευτές όλων των ξένων χωρών στην Μόσχα, σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εμπειρογνώμονες του αρμόδιου Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών για να συζητήσουν την υπόθεση του ρώσου πρώην κατασκόπου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ.

Τη σχετική ανακοίνωση για την συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο 21 Μαρτίου έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Βασικό θέμα της συνάντησης είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Μεγάλης Βρετανίας για την χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος της» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι «να φθάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε, ότι εξαιτίας της στάσης του Λονδίνου, κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει με ποια ουσία δηλητηριάσθηκε ο Σκριπάλ. «Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι στον Τύπο παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός απόψεων, εκτιμήσεων και «απομνημονευμάτων» ειδημόνων του θέματος αυτού», είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η επίσημη ρωσική άποψη στο θέμα αυτό παρουσιάσθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, στον ΟΑΧΟ και άλλου.

«Δυστυχώς –συνέχισε– μέχρι σήμερα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις μας προς το Λονδίνο, κανείς δεν γνωρίζει, ποια συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι». «Επομένως –κατέληξε η Ζαχάροβα– όλες οι υποθέσεις που γίνονται, το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την προσοχή από το κύριο θέμα που είναι η άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να παρουσιάσει στη Ρωσία τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, εκτός από το να εκστομίζει κατηγορίες με αναιδή τρόπο».

Βρετανία: Δεν ζητήσαμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Η Βρετανία δεν ζήτησε από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης την επίταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις προετοιμασίες της συνόδου, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι δεν αναμένει να συζητηθούν περαιτέρω κυρώσεις.

Στην ατζέντα πάντως περιλαμβάνεται μια συζήτηση που αφορά την ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ απέναντι σε επιθέσεις υβριδικού πολέμου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που θα παραστεί στη σύνοδο αυτή, κατηγορεί τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα