Το συνεταιρίζεσθαι άλλαξε τη ζωή των γυναικών στη Ζανζιβάρη

Το συνεταιρίζεσθαι άλλαξε τη ζωή των γυναικών στη Ζανζιβάρη
Copyright 2009

Η δημιουργία συνεταιρισμών είναι το όχημα για την εξέλιξη της ζωής των γυναικών, σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου

H Τανζανία, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικανικής Ηπείρου και μία από τις φτωχότερες του κόσμου, κατατάσσεται 96η ανάμεσα σε 118 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας. Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στη γεωργία και στον ολοένα αυξανόμενο τουρισμό.

To 34% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ τo 42% των παιδιών κάτω των 5 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού. Η πιο πρόσφατη έκθεση για την επισιτιστική ασφάλεια της Τανζανίας ανέφερε ότι 61 περιφέρειες της χώρας αντιμετώπιζαν σοβαρή έλλειψη τροφής. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους αγρότες, τα βγάζουν πέρα καλλιεργώντας βαμβάκι, γαρύφαλλο, καφέ και τσάι.

Στο χωριό Mtambile, νότια του νησιού Unguja, γνωστό ευρέως και ως Ζανζιβάρη, η ζωή των γυναικών μέχρι και το 2007 ήταν πλήρως εξαρτημένη από εκείνη των ανδρών τους. Συγκεκριμένα το 98% ζούσαν χωρίς κανένα εισόδημα και το 100% εξαρτιόταν από τις αποφάσεις των συζύγων για οτιδήποτε αφορούσε το σπίτι τους.

HMwanajumaMuhsin κάτοικος του Mtambiile, στα 40 της χρόνια ήταν μία από τις γυναίκες του χωριού που έπρεπε για τα πάντα να έχει την άδεια του συζύγου. Έχοντας μεγαλώσει ως αγρότισσα, περνούσε όλη τη μέρα στο χωράφι δουλεύοντας σκληρά για να συνεχίσει μετά με τις δουλειές στο σπίτι. Μια ζωή δύσκολη όπως για τις περισσότερες γυναίκες στην Αφρική.

Το 2007 υπήρξε για την Mwanajuma χρόνος ορόσημο. Μαζί με άλλες 14 γυναίκες του χωριού της συμμετείχε σε αγροτικό συνεταιρισμό που ιδρύθηκε από την ActionAid. Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν πολύ σύντομα να έχουν κέρδος από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Το κέρδος αποταμιεύτηκε και σταδιακά έγινε το κεφάλαιο το οποίο υποστήριξε μικροδάνεια για άλλες γυναίκες αγρότισσες που είχαν ανάγκη από χρήματα για να καλλιεργήσουν το χωράφι τους.

«Μπαίνοντας στον συνεταιρισμό, εκπαιδεύτηκα όχι μόνο για την καλλιέργεια της γης αλλά και για τα δικαιώματά μου. Κατανοώντας τα δικαιώματά μου ως γυναίκα και ως άνθρωπος, απέκτησα κάτι πολύ σημαντικό που έλειπε από τη ζωή μου. Απέκτησα κουράγιο. Πλέον κάνω μεγάλα όνειρα. Θέλω να αποκτήσω αγελάδες και να μπορώ να πουλώ το γάλα τους. Ακόμα, στον συνεταιρισμό ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε μία βάρκα για να μπορούν τα παιδιά μας στο μέλλον να είναι ανεξάρτητα.

Copyright 2009

Κυρίως όμως θέλω να συνεχίσω να κινητοποιώ γυναίκες για να σταθούν στα πόδια τους και να υποστηρίζουν τον εαυτό τους. Αυτό μας έμαθε η ActionAid και ελπίζω μαζί να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο συνεταιρισμός στον οποίο συμμετέχει η Mwanajuma έφτασε πολύ γρήγορα τα 80 μέλη. Δημιουργήθηκαν μικρότεροι συνεταιρισμοί, με 15 έως 30 μέλη ο καθένας, για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Πλέον υπάρχουν περισσότεροι από 10 στο χωριό Mtambile.

Για τη Sihaba Omary, επίσης μέλος, η δημιουργία αυτών των συνεταιρισμών ήταν το όχημα για την εξέλιξή της. «Ο συνεταιρισμός και ο τρόπος που αναπτύχθηκε βοήθησε και στην προσωπική μας ανάπτυξη. Δέκα χρόνια μετά μπορούμε να δούμε τα καλά που μας έδωσε. Εγώ μπορώ πλέον να πληρώνω τα σχολικά δίδακτρα των παιδιών μου και το πιο σημαντικό είναι ότι ο άντρας μου υποστηρίζει 100% αυτή την προσπάθειά. Επωφελείται όλη μου η οικογένεια».

Μέσα από τους συνεταιρισμούς, η καθημερινότητα για τις γυναίκες του Mtambile άλλαξε προς το καλύτερο. Οι αποταμιεύσεις, εκτός από τις καλλιέργειες, υποστηρίζουν κι άλλα προγράμματα όπως τη δημιουργία και πώληση σαπουνιών, τη μελισσοκομία και τη ραπτική. Ο πρωταρχικός στόχος, να έχουν οι γυναίκες προσωπικό εισόδημα και να αποφασίζουν οι ίδιες για την αξιοποίησή του, επετεύχθη!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα