Το Βέλγιο ζητά να μην αφήνει η Ε.Ε. τους πρόσφυγες να επιλέγουν τον προορισμό τους

Refugees and migrants arrive on the Greek Island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey on October 15, 2015.
Refugees and migrants arrive on the Greek Island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey on October 15, 2015. SOOC

"Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετανάστευσης μπορεί να λειτουργήσει, μόνον αν οι χώρες όπου καταφθάνουν οι μετανάστες δεν τους αφήνουν να επιλέξουν το πού θέλουν να εγκατασταθούν" δηλώνει ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν

Ο Βέλγος υφυπουργός για το άσυλο και τη μετανάστευση, Τεο Φράνκεν αρνείται ότι προέτρεψε την Ελλάδα να απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο BELGA σε σημερινό τηλεγράφημά του, ο Βέλγος υφυπουργός δήλωσε ότι «ουδέποτε κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να προχωρήσει  σε απωθήσεις μεταναστών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πνίγονταν». Συνέχισε δε λέγοντας τα εξής:

«Λυπάμαι βαθύτατα για τις γκροτέσκες αυτές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια χώρα με σεβασμό και υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και [την παροχή] διεθνούς προστασίας». Ο ίδιος σημειώνει ότι η διαμάχη αυτή έρχεται «τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένη στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μετανάστευση».

Ο υφυπουργός αναφέρει ακόμη, ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν οι χώρες όπου καταφθάνουν οι μετανάστες - και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή - δεν αφήνουν τους μετανάστες να επιλέξουν πού θέλουν να εγκατασταθούν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα τα κέντρα ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα να εξευρωπαϊστούν» κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Σένγκεν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μνήμες Β' Παγκοσμίου Πολέμου: Δεσμεύοντας χρήματα προσφύγων στο όνομα της 'ασφάλειας'

Κομισιόν: Ευθεία απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν. Τρεις μήνες προθεσμία στην Ελλάδα

Η μπλόφα της Σένγκεν: Μπορεί η Ελλάδα να τεθεί εκτός και ποιοι οι πραγματικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας;

Χρυσόγονος: Δεν χρειάζεται να αλλάξει η Σένγκεν για να έχουμε πρόβλημα. Αρκεί να κλείσουν οι Σκοπιανοί τα σύνορα

Μουζάλας: Δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποκλεισμού των συνόρων της χώρας

SHARE:

24Media Network