Τόμσεν και Λαγκάρντ στη Γερμανία εντός της εβδομάδας

default image

O διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν αλλά και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στο Βερολίνο, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη διαρροή του Wikileaks

Στη Γερμανία μεταβαίνουν τις επόμενες μέρες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Ο κ. Τόμσεν, του οποίου συνομιλίες με την κα. Βελκουλέσκου διέρρευσαν από το Wikileaks το Σάββατο, αναμένεται να έχει επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ή όχι.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί την συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητη αλλά αρνείται να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που εισηγείται το ΔΝΤ. Παράλληλα, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει το Reuters, στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τις επαφές για το ελληνικό ζήτημα θα συμπληρώσει η συνάντηση Σόιμπλε Ντάισελμπλουμ στη γερμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στα μέσα Απριλίου, πριν από την Εαρινή Σύνοδο.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τον Τόμσεν να επιδιώκει να στριμώξει την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να προσχωρήσει στις θέσεις του ΔΝΤ, αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας που πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα.

“Εμείς λέμε: «Λοιπόν, δείτε, κυρία Μέρκελ, βρίσκεστε αντιμέτωπη με μια ερώτηση, πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνετε την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσετε στο πρόγραμμα». Σωστά; Αυτό είναι πραγματικά το θέμα” φαίνεται να δηλώνει στη συζήτησή του με τη Βελκουλέσκου.

Αλλεπάλληλες επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες

Την ίδια ώρα «φωτιά» έχει πάρει το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να έχει μια ξεκάθαρη θέση από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σχετικά με το ΔΝΤ, μετά τις αποκαλύψεις του wikileaks οι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί μέχρι στιγμής.

Για 35 λεπτά, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ,  βάζοντας στο κάδρο και το προσφυγικό, με την Γερμανίδα καγκελάριο, να τονίζει στον Αλέξη Τσίπρα πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στον Απρίλιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ομάδας ευρωσοσιαλιστών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα