Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο
Άστεγος Getty Images

Κατά σχεδόν 200.000 είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των αστέγων που καταγράφονται σήμερα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το 2019. Οι χώρες που παρουσιάζουν μειωμένο αριθμό.

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με υπολογισμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (Feantsa), αριθμός μεγαλύτερος από το 2019.

«Αυτή η εκτίμηση – που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα και η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τις πιο ορατές μορφές αποκλεισμού από τη στέγαση – επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το γαλλικό Ίδρυμα Abbé Pierre.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν τις απογραφές αστέγων που έγιναν σε κάθε χώρα, όπου αυτά ήταν διαθέσιμα.

Προσθέτοντας τις μετρήσεις 13 χωρών, των οποίων τα δεδομένα κρίθηκαν επαρκώς αξιόπιστα και συγκρίσιμα μεταξύ τους, οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,174% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει στους δρόμους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Αναφορικά με τον συνολικό πληθυσμό των αστέγων στην ΕΕ και το Ηνωμένου Βασίλειο, ανέρχεται σε περίπου 895.000 και στις 28 χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 200.000 μεγαλύτερος από τον αριθμό των αστέγων το 2019, το τελευταίο έτος κατά το οποίο η Feantsa προχώρησε σε εκτίμηση του αριθμού.

«Αυτός ο υπολογισμός δίνει μια κατά προσέγγιση ιδέα για την ελάχιστη έκταση του φαινομένου, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέθοδο για τον προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού των αστέγων και των όσων στεγάζονται πλημμελώς στην Ευρώπη», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Μεταξύ των χωρών που μελετήθηκαν, ορισμένες κατέγραψαν μειωμένο αριθμό αστέγων, όπως η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει πολλά κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών και εφαρμόζει την πολιτική “Πρώτα η Στέγαση”, για τη χορήγηση κατοικιών σε άστεγους.

Η Αυστρία, η οποία επίσης εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, είδε επίσης τον αριθμό των αστέγων να μειώνεται το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται στοιχεία, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αναστολή των εξώσεων ενοικίασης, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για τον τερματισμό της έλλειψης στέγης», τόνισε η Feantsa, η οποία καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα