Τουρκία: Αρχίζει ξανά δίκη για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013

Τουρκία: Αρχίζει ξανά δίκη για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013
Οσμάν Καβαλά Facebook

Η υπόθεση των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης ανοίγει και πάλι από την τουρκική δικαιοσύνη.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία θα ανοίξει ξανά την Παρασκευή την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη δίκη για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, σχεδόν οκτώ χρόνια αφότου έγιναν.

Οι 16 κρατούμενοι, ορισμένοι από τους οποίους αρχικά αθωώθηκαν, αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες, ανάμεσά τους ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που παραμένει προφυλακισμένος για πάνω από τρία χρόνια, δικάζεται επίσης και κατηγορείται για κατασκοπεία.

Οι γενικά ειρηνικές διαδηλώσεις στο Γκεζί το καλοκαίρι του 2013 άρχισαν εξαιτίας της εναντίωσης οικολόγων και οργανώσεων πολιτών στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Μετατράπηκαν σε μαζικές κινητοποιήσεις εθνικής κλίμακας εναντίον της αυταρχικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, νυν προέδρου της Τουρκίας.

Οι αρχές κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις.

Επτά από τους κατηγορούμενους θα δικαστούν ερήμην, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει στη Γερμανία.

Αρχικά, ο κ. Καβαλά και άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί. Ωστόσο ο κ. Καβαλά είχε συλληφθεί ξανά σχεδόν αμέσως και του απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες, που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Αυτή η διαδικασία ενσωματώθηκε στη νέα δίκη που ξεκινά σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί τον Δεκέμβριο του 2019 πως η Τουρκία οφείλει να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, κρίνοντας πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους.

Αλλά τα τουρκικά δικαστήρια δεν εφάρμοσαν την απόφαση του ΕΔΑΔ, παρότι οι αποφάσεις του είναι νομικά δεσμευτικές για την Τουρκία, χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Καβαλά, 63 ετών, είναι ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Anadolu Kültür, η οποία προωθεί τις ανταλλαγές και τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και γείτονές της μέσω πολιτιστικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Παραμένει προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2017, παρότι δεν έχει καταδικαστεί για κάτι.

Στους οκτώ κατηγορούμενους που βρίσκονται στην Τουρκία έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα