Τουρκία: Δεκαετής φυλάκιση για βουλευτή φιλοκουρδικού κόμματος

Τουρκία: Δεκαετής φυλάκιση για βουλευτή φιλοκουρδικού κόμματος
AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Ρεμζιγέ Τοσούν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών για την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ όπου ζουν κυρίως Κούρδοι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση από τουρκικό δικαστήριο.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε βουλευτή του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία σε δέκα χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ενοχή για συμμετοχή σε “ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση”, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Ρεμζιγέ Τοσούν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, θα παραμείνει ελεύθερη εν αναμονή της διαδικασίας εφέσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η Τοσούν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγορείται ότι περιέθαλψε τραυματισμένα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ το 2016, δήλωσε ο δικηγόρος της.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τη δικαστική απόφαση. Αυτή βασίζεται σε δηλώσεις που ελήφθησαν δια της βίας από πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου“, δήλωσε ο Μουχαρέμ Σαχίν. Πρόσθεσε ότι η Τοσούν ζούσε στην περιοχή και δεν έχει εμπειρία στην περίθαλψη ανθρώπων.

Ο https://www.news247.gr/erdogan

κατηγορεί συχνά το HDP ότι είναι “πολιτική βιτρίνα” του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το HDP, του οποίου αρκετοί αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια, απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει θύμα καταστολής λόγω της σφοδρής αντίθεσής του προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που έχουν σχέση με “τρομοκρατία”.

Αρκετοί φιλοκούρδοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία καθαιρέθηκαν από το δημαρχιακό τους αξίωμα και συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες για τις φερόμενες σχέσεις τους με το PKK.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα