Τουρκία: Στο 75,45% “απογειώθηκε” ο πληθωρισμός – 120,66% λένε ανεξάρτητοι οικονομολόγοι

Διαβάζεται σε 2'
Υπαίθρια αγορά στην Τουρκία
People buy food in a popular street market in Istanbul, Turkey, Tuesday, Feb. 27, 2024. On Sunday, millions of voters in Turkey head to the polls to elect mayors and administrators in local elections which will gauge President Recep Tayyip Erdogan’s popularity as his ruling party tries to win back key cities it lost five years ago. (AP Photo/Francisco Seco) (AP Photo/Francisco Seco)

Στο 75,45% έφθασε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Στο απόγειο του 75,45% έφθασε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK). Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» στο 5,66%.

Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της επίσημης Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), που απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 120,66%.

Τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός κατεγράφη από την TUIK στο 67,07% και από το ENAG στο 121,98%.

Σύμφωνα με την TUIK, η υψηλότερη ετήσια αύξηση, με 104,8%, κατεγράφη στον κλάδο της εκπαίδευσης, ακολουθούν η στέγαση-εκπαίδευση με 93,21% και η εστίαση / φιλοξενία με 92,94%, ενώ η χαμηλότερη σημειώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 50,85% (σε μηνιαία ωστόσο βάση έρχεται πρώτη με 9,60% τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο). Ο εγχώριοςδείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 47,29% σε ετήσια βάση και κατά 3,74% εκατό σε μηνιαία βάση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατεγράφη στο 70,14% (1,69% σε μηνιαία βάση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO), το Σάββατο, οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά 82,2% τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Έτσι, καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα