Τουρκία: Στο Ιράκ με “βαριά” ατζέντα ο Ερντογάν – Ετοιμάζεται νέα επίθεση στο PKK

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ερντογάν στο Ιράκ
Ο Ερντογάν στο Ιράκ Associated Press

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί μία “δύσκολη” επίσκεψη στο Ιράκ. Ποια είναι η ατζέντα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε τη Δευτέρα επίσκεψη στο Ιράκ, την πρώτη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με στόχο να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες συνάπτοντας σειρά συμφωνιών που καλύπτουν τη συνεργασία εναντίον των κούρδων μαχητών του PKK, την ενέργεια και το εμπόριο.

Η από μακρόν αναμενόμενη επίσκεψή του είναι η πρώτη από τούρκο ηγέτη από το 2011 και ακολουθεί χρόνια ασταθών σχέσεων καθώς η Άγκυρα έχει εντείνει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχουν βάσεις στο ορεινό βόρειο Ιράκ, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Το Ιράκ έχει δηλώσει πως τέτοιες επιχειρήσεις παραβιάζουν την κυριαρχία του και στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους, όμως η Τουρκία υποστηρίζει πως προστατεύει τον εαυτό της εναντίον του PKK, το οποίο η ίδια, οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τουρκία σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών τη φετινή άνοιξη και έχει επιδιώξει τη στρατιωτική συνεργασία του Ιράκ με τη μορφή μιας κοινής αίθουσας επιχειρήσεων, καθώς και να αναγνωρισθεί από τη Βαγδάτη ότι το PKK δημιουργεί απειλή για την Τουρκία.

Η συνεργασία σε μεγάλα οικονομικά προγράμματα βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Το Ιράκ άρχισε πέρυσι το πρόγραμμα μιας Αναπτυξιακής Οδού 17 δισεκ. δολαρίων που επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο διαμετακόμισης που να συνδέει την Ασία και την Ευρώπη.

Η Βαγδάτη επιδιώκει επίσης μια συμφωνία για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο υδάτων από τον Τίγρη και τον Ευφράτη, τους δύο ποταμούς που πηγάζουν από την Τουρκία και αποτελούν την κύρια πηγή γλυκού νερού του Ιράκ που μαστίζεται από την ξηρασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα