Τουρκία: Αποφυλακίζεται υπό όρους ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας

Human rights activists stage a protest outside a court in Istanbul, Wednesday, Jan. 31, 2018, where the trial of eleven human rights activists accused of belonging to and aiding terror groups is ongoing. The protesters demand the release of Amnesty's Turkey chairman Taner Kilic, who was imprisoned separately in June 2017, and goes on trial in the city of Izmir for alleged links to U.S.-based cleric Fethullah Gulen, blamed by the government for last year's coup attempt. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Human rights activists stage a protest outside a court in Istanbul, Wednesday, Jan. 31, 2018, where the trial of eleven human rights activists accused of belonging to and aiding terror groups is ongoing. The protesters demand the release of Amnesty's Turkey chairman Taner Kilic, who was imprisoned separately in June 2017, and goes on trial in the city of Izmir for alleged links to U.S.-based cleric Fethullah Gulen, blamed by the government for last year's coup attempt. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Ο Τανέρ Κιλίτς κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν γιατί σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, είχε κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή ByLock, την οποία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα για να επικοινωνούν μεταξύ τους

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την υπό όρους αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017.

Ο Κιλίτς κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος φέρεται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιούλιου 2016.

ADVERTISING

Το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Κιλίτς και η δίκη του αναβλήθηκε για τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο συνήγορός του Μουράτ Ντιντζέρ.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία είχε κατεβάσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, την οποία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με το δίκτυο αυτό, όπως και ότι είχε κατεβάσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η Διεθνής Αμνηστία βεβαιώνει ότι παρουσίασε στις δικαστικές αρχές πολλές μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που διαπίστωσαν ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του ByLock στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Συγγενείς και συνεργάτες του Κιλίτς, που βρίσκονταν στην αίθουσα για να τον υποστηρίξουν, έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Εκτός του Κιλίτς, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι δέκα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις "τρομοκρατικές οργανώσεις": το κίνημα του Γκιουλέν, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

"Είμαστε τόσο χαρούμενοι και αιφνιδιασμένοι (...) Νομίζαμε ότι δεν θα τον αποφυλάκιζαν υπό όρους", δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η Εζλέμ Νταλκιράν, της οργάνωσης Συνέλευση Πολιτών, που είναι επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων. "Σήμερα κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα για να γιορτάσουμε, αλλά αύριο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αθώωση του Τανέρ των (δέκα) άλλων κατηγορουμένων και όλων των αθώων θυμάτων αυτής της βάναυσης καταστολής", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία

24Media Network