Ερντογάν: Αναγκαίες για την εθνική ασφάλεια οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία – Ιράκ

Ερντογάν: Αναγκαίες για την εθνική ασφάλεια οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία – Ιράκ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ap

Ο Ερντογάν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιμένει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο της συνεδρίασης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της χώρας του εναντίον «τρομοκρατικών» οργανώσεων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» — μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα