Κύπρος: Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης

Κύπρος: Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης
Το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ AP

Η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, “η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,που επικαλείται η εφημερίδα και αναδημοσιεύει το Militaire.gr, “η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.

Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως”.

Η εφημερίδα προσθέτει: “Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil”.

Αν δούμε τι έχει γίνει στην Κύπρο, η οποία επίσης έχει δώσει τα οικόπεδα της σε ενεργειακούς κολοσσούς, δεν νομίζουμε ότι η παρουσία της ExxonMobil από μόνη της θα εμποδίσει την Τουρκία να τραβήξει το σχοινί, μέχρι να σπάσει. Μάλλον και οι “ενεργειακοί κολοσσοί” προσανατολίζονται στη “λύση” των “συνομιλιών”, οι οποίες φαίνεται ότι θα “διευκολυνθούν” μετά από μία κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα