Τουρκία: Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σε ακραία εθνικιστική προπαγάνδα – Ονειρεύεται ελληνικά νησιά

Τουρκία: Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σε ακραία εθνικιστική προπαγάνδα – Ονειρεύεται ελληνικά νησιά
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Turkish Presidency via AP, Pool

Ο Τύπος που στηρίζει τον Ερντογάν στην Τουρκία συνεχίζει να επιδίδεται σε εθνικιστικό κρεσέντο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε σειρά από νησιά.

Οχι ότι δεν περιμέναμε… Η τουρκική πλευρά, μέσω των “οχημάτων” της στον Τύπο, επιχειρεί να συντηρήσει την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα με άξονα διεκδικήσεις νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet η οποία τονίζει ότι “η Τουρκία μπορεί να διεκδικήσει νησιά όπως η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος χωρίς όμως να αναφέρει την αιτιολογία βάσει της οποίας μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.


Από την πλευρά της η συνήθως πιο ακραία και εθνικιστική Yeni Safak αναφέρει ότι 22 νησιά στο Αιγαίο διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Συμπληρώνουν δε ότι αποστρατιωτικοποιημένη είναι μόνο η Χάλκη, κοντά στη Ρόδο.


Προφανώς οι αναφορές δεν είναι τυχαίες αφού συνοδεύονται από ισχυρισμούς περί δικαιωμάτων της Τουρκίας τα οποία έχουν παραχωρηθεί ως… δικαιώματα χρήσης στην Ελλάδα.

Μέσα από τέτοιου είδους διεκδικήσεις βέβαια η Αγκυρα επιχειρεί να θέσει στην ατζέντα θέμα μη εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) αλλά και της Συνθήκης Ειρήνης στο Παρίσι με την οποία η Ιταλία παραχώρησε πλήρη κυριαρχία στην Ελλάδα για τα Δωδεκάνησα τα οποία από το 1947 αποτελούν και επισήμως ελληνικό έδαφος.

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους αναφορές θα συνεχίσουν να γίνονται από το φιλοκυβερνητικό (κυρίως) Τύπο στην Τουρκία, ιδιαίτερα όσο ο Ερντογάν αισθάνεται ότι χάνει το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα