Τουρκία: Νεκροί και παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια μετά τους τρεις νέους σεισμούς – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης

Τουρκία: Νεκροί και παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια μετά τους τρεις νέους σεισμούς – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης
Καταστροφές από τον σεισμό στην Τουρκία AP Photo/Hussein Malla

Τρεις νέες σεισμικές δονήσεις "χτύπησαν" τη σεισμόπληκτη Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας (20/2). Τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 294 τραυματίστηκαν.

Νέοι ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6,4 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ “χτύπησαν” την πόλη Χατάι της Τουρκίας, κοντά στην Αντιόχεια, το βράδυ της Δευτέρας (20/2) την στιγμή που σεισμόπληκτοι πολίτες της περιοχής θρηνούν τους νεκρούς τους από τον καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου την 6η Φεβρουαρίου. Τρίτος σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας (20/2) και στο Σαμαντάγ της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 294 τραυματίστηκαν, 18 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία στα Άδανα και στο Ντορτιόλ. Ετοιμόρροπα κτίρια κατέρρευσαν ενώ μεγάλο κυβερνητικό νοσοκομείο της πόλης εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια ενώ τραυματίες μεταφέρονταν με δυσκολία στα νοσοκομεία.

Στη μεταφορά τραυματιών συνέβαλε και ο στρατός, καθώς σε βίντεο φαίνεται μια ομάδα ανδρών να μεταφέρει στα χέρια τραυματισμένο άτομο.

Διασώστες βρίσκονται και πάλι επί ποδός αναζητώντας εγκλωβισμένους στα ερείπια, αν και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει την πόλη ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ένας άνθρωπός διασώθηκε από κτήριο που κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας (20/2) ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση ακόμα τριών ατόμων.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) κάλεσε τους κατοίκους της επαρχίας Χατάι να μην πλησιάζουν στις ακτές, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη της θάλασσας μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς.

Νωρίτερα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλούσε τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στις πληγείσες περιοχές.

Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. “Οι έρευνές μας για τους σεισμούς με επίκεντρο το Χατάι συνεχίζονται. Ζητάμε από τους πολίτες μας να μείνουν μακριά από τα ισοπεδωμένα κτίρια“.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη γειτονική Συρία, όπου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε περισσότερους από 500 τραυματίες στα βορειοδυτικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα