Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από "φίλες χώρες" την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από "φίλες χώρες" την αναγνώριση του ψευδοκράτους
Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν 2021/ASSOCIATED PRESS/ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας στο Τουρκμενιστάν, ο Ερντογάν ζήτησε να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα των Τουρκοκυπρίων και το διεθνές status τους.

Διεξόδους για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας του, προσπαθεί να βρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επενδύοντας πολιτικά στα εξωτερικά ζητήματα της Τουρκίας.

Έτσι, ζητά από φίλες χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και το διεθνές status τους.

ADVERTISING

Μιλώντας στη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας που έλαβε χώρα στο Τουρκμενιστάν, ουσιαστικά ζήτησε την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης ΤΒΔΚ, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, αυτό είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του κυπριακού.

Σε τραγική κατάσταση η τουρκική οικονομία - Ο Ερντογάν διέταξε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της λίρας

Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της λίρας, διέταξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την πτώση ρεκόρ που κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση.

Η λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει απολέσει έως και το 45% της αξίας της – οι μισές από αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του.

«Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση», είπε.

Σύμφωνα με το Anadolu, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια θα προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες αρχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκική λίρα, Κύπρος, Τουρκία
SHARE:

24Media Network