Τουρκία: Ο Ιμάμογλου απειλείται με τετραετή φυλάκιση

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου απειλείται με τετραετή φυλάκιση
Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου AP

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει με φυλάκιση ακόμα και τεσσάρων ετών για το χαρακτηρισμό "ανόητοι" που απέδωσε σε δημόσιους αξιωματούχους.

Με φυλάκιση ακόμα και τεσσάρων ετών απειλείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κατηγορείται για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων, εξαιτίας δήλωσης που να είχε κάνει για τις δημοτικές εκλογές του 2019 και οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει τη σχετική υπόθεση επιχειρούν ουσιαστικά να τον τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί, όπως μεταδίδουν και αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Ιμάμογλου ουσιαστικά κατηγορείται γιατί άσκησε δημόσια κριτική σε όσους αμφισβήτησαν το εκλογικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2019 χαρακτηρίζοντάς τους ανόητους. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος φέρεται να είχε αποκαλέσει «ηλίθιους» τους αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής που είχαν ακυρώσει τις εκλογές του Μαρτίου του 2019.

Σε εκείνες τις εκλογές ο κ. Ιμάμογλου είχε κερδίσει οριακά τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). Μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ακυρωθεί η διαδικασία, στις νέες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο, κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που κανονικά θα διεξαχθούν το 2023.

Δικηγόροι του κ. Ερντογάν υπέβαλαν εξάλλου μήνυση και αγωγή εναντίον της Τζάναν Καφταντζίογλου, δημοφιλούς πολιτικού του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ερίζοντας πως εξύβρισε τον αρχηγό του κράτους.

Οι δικηγόροι του κ. Ερντογάν ζητούν η κυρία Καφταντζίογλου να πληρώσει πρόστιμο 500.000 τουρκικών λιρών (περίπου 48.000 ευρώ) επειδή κατ’ αυτούς προσέβαλε τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η πολιτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία είχε αναφερθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την έκφραση «το πρόσωπο που κατέχει την προεδρική καρέκλα». Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές αν η τουρκική δικαιοσύνη θα αποδεχθεί τη μήνυση και την αγωγή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα