Τουρκία: Καταδικάστηκαν σε ισόβια οι τελευταίοι του πραξικοπήματος

Τουρκία: Καταδικάστηκαν σε ισόβια οι τελευταίοι του πραξικοπήματος

Ξυπνούν μνήμες στην Τουρκία με τη δίκη δύο υπερήλικων στρατηγών, μελών της χούντας του 1980. Κρίθηκαν "ένοχοι για ανατροπή της συνταγματικής τάξης"

Δικαστήριο της Αγκυρας καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους δύο επιζώντες της στρατιωτικής χούντας που πραγματοποίησε το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, που κρίθηκαν ένοχοι για "ανατροπή της συνταγματικής τάξης".

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει κατά την αγόρευσή του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης κατά του απόστρατου στρατηγού Κενάν Εβρέν, 96 ετών, και του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 89 ετών.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον απόστρατο στρατηγό Κενάν Εβρέν, 96 ετών, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρο του τουρκικού κράτους και τον απόστατο αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 89 ετών, ότι "διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω σειράς παράνομων πράξεων".

Εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, οι δύο κατηγορούμενοι παρακολούθησαν την αγόρευση του εισαγγελέα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα δωμάτιά τους στο νοσοκομείο. Με τον ίδιο τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο 2012 είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς ενοχές και είχαν δηλώσει ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα. "Πράξαμε αυτό που ήταν σωστό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανα το ίδιο πράγμα", είχε δηλώσει τότε ο Κενάν Εβρέν.

Ο τουρκικός στρατός οργάνωσε τρία πραξικοπήματα από το 1960 και κατόρθωσε να προκαλέσει την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997.

Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών και εντάσσεται στη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network