Τουρκία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης της Αγιάς Σοφιάς – Έντονο το παρασκήνιο

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης της Αγιάς Σοφιάς – Έντονο το παρασκήνιο
Ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία AP

Οι συχνές πολιτικές τοποθετήσεις του ιμάμη της Αγιας Σοφιάς έφερναν σε δύσκολη θέση την τουρκική κυβέρνηση. Εν τέλει ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν παραιτήθηκε.

Ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας (από τη στιγμή που έγινε τζαμί το προηγούμενο καλοκαίρι) παραιτήθηκε την Τετάρτη από τα καθήκοντά του.

Η αλήθεια είναι ότι τα δημόσια σχόλια του Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, κυρίως αυτά που ανέβαζε στα social media, έφερναν σε δύσκολη θέση την τουρκική κυβέρνηση. Υπερσυντηρητικός αλλά και ιδιαίτερα μορφωμένος ο ιμάμης είχε τον τρόπο του να εκφράζει τις συντηρητικές μάζες της Τουρκίας και να αφήνει το στίγμα του δημιουργώντας προβλήματα στο κυβερνών ΑKP.

Σε μία σειρά από θέματα, από τις γυναικοκτονίες μέχρι την οικονομική πολιτική, ο ιμάμης είχε διατυπώσει θέσεις που δεν συμβάδιζαν με τα θέλω του Ερντογάν ούτε όμως είχαν σχέση με την προοδευτική Τουρκία και τη νεολαία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για τον όρο γυναικτονία ο Μποϊνουκαλίν πιστεύει ότι χρησιμοποιείται “για να στρέψει τις γυναίκες κατά των ανδρών”. Και αυτή η άποψη διατυπώθηκε ανήμερα την ημέρα της Γυναίας ενώ οι γυναικτονίες στην Τουρκία δίνουν και παίρνουν.

Διαφώνησε δε και με την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τουρκική τράπεζα, μία κίνηση που είχε ως στόχο τη διάσωση της τουρκικής λίρας της οποίας η αξία κατρακυλά συνεχώς τους τελευταίους μήνες έναντι του δολαρίου.

Η έντονη αυτή πολιτικοποίηση προκάλεσε πολιτική αμηχανία στο AKP και μετά τις σχετικές πιέσεις οι κυβερνητικοί κύκλοι εξασφάλισαν την παραίτηση του ιμάμη μόλις μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα