Τουρκία: Πλήρης η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ – Διορίστηκε Ισραηλινή πρέσβειρα στην Αγκυρα

Τουρκία: Πλήρης η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ – Διορίστηκε Ισραηλινή πρέσβειρα στην Αγκυρα
Σημαίες Ισραήλ και Τουρκίας Getty Images/iStockphoto

Η Τουρκία προχωρά σε πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της με το Ισραήλ με συγκεκριμένο τρόπο.

Η νέα εποχή στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επισφραγίστηκε τη Δευτέρα με το διορισμό Ισραηλινής πρέσβειρας στην Άγκυρα για πρώτη φορά μετά το 2018.

Ο κλήρος έπεισε στην έμπειρη διπλωμάτη Ιριτ Λίλιαν η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Ήδη, η Λίλιαν είχε τοποθετηθεί ως επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα από τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε προετοιμάσει σχετικά το έδαφος έτσι οι δύο χώρες να φτάσουν στην πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Το 2018 η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είχε φτάσει στο πικ της. Η μία είχε απελάσει τον πρέσβη της άλλης σε μία διαμάχη που είχε ήδη δεκαετές παρελθόν και εδραζόταν κυρίως στην τουρκική υποστήριξη στην Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Επίσης, η Τουρκία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την προσέγγιση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο του Eastmed.

Πλέον τέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Εastmed πρακτικά παραπέμφθηκε στις καλένδες, στο Ισραήλ δεν είναι πια Πρωθυπουργός ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο κόσμος του 2022 μετά τον πόλεμο στην Ουκρανίας έχει πια αλλάξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα