Τουρκία: Στέλνει στρατό στη Λιβύη – Το κοινοβούλιο είπε το “ναι”

Τουρκία: Στέλνει στρατό στη Λιβύη – Το κοινοβούλιο είπε το “ναι”
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκικό Κοινοβούλιο AP

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τελικά το σχέδιο του Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων εναντίον του Χάφταρ στη Λιβύη παρά τις αντιθέσεις της αντιπολίτευσης

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

O Ερντογάν είχε επισπεύσει τη διαδικασία για να πάρει το “πράσινο φως” από τη Βουλή της χώρας του, την ίδια μέρα με τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα.

Η εντολή θα έφτανε στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη βδομάδα ωστόσο οι εξελίξεις με την προέλαση του Χάφταρ στην Τρίπολη, έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να λάβει πιο σύντομες αποφάσεις.

Η κυβέρνηση Σαράζ είχε ζητήσει άμεση βοήθεια από την Τουρκία με την οποία πρόσφατα υπέγραψαν το σύμφωνο με το οποίο οριοθετούν κοινά θαλάσσια σύνορα, ένα σύμφωνα που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές διεθνείς αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί και παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (325 υπέρ, 184 κατά).

Το σχέδιο υιοθετήθηκε, όπως τονίστηκε σχετικά στο κείμενο, “για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στη Μεσόγειο αλλά και των εθνικών συμφερόντων της Λιβύης, για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και της δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και τις ένοπλες ομάδες. Τέλος στόχος είναι η ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Λιβύης”.

Επίσης, όπως τονίζεται, το χρονικό εύρος και ο χρόνος των επιχειρήσεων αλλά και η ποσότητα των στρατευμάτων που θα αποσταλούν θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο Ερντογάν (και μόνο).

Πλέον μένει να δούμε υπό ποιες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στη χώρα και σε τι βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις.

Χθες πάντως ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει πως η Άγκυρα είναι πιθανό να μη στείλει στρατό στη Λιβύη “αν υπάρξουν σημάδια υποχώρησης στη σύγκρουση”, στέλνοντας μήνυμα προς τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σημειώνεται πως Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού, ως “σωματοφύλακες” για τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου.

Οι δύο, όπως ανακοινώθηκε, “υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων” ενώ στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της Συρίας, χωρίς όμως να παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα