Τουρκία: Συγκρούονται για το αν η ομοφυλοφιλία προκαλεί ασθένειες!

O Αλί Ερμπάς
O Αλί Ερμπάς AP PHOTO

Το σχόλιο του επικεφαλής των Τούρκων μουσουλμάνων για την ομοφυλοφιλία και τις ασθένειες προκάλεσε αντιδράσεις δικηγορικών συλλόγων και συγκρούσεις με το κόμμα του Ερντογάν. Υπερασπίστηκαν τον Ιμάμη κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ένα σχόλιο του επικεφαλής των μουσουλμάνων της Τουρκίας ότι η ομοφυλοφιλία προκαλεί ασθένειες οδήγησε σε σύγκρουση το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα ΑΚ του προέδρου Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία με δικηγορικούς συλλόγους της χώρας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.

Χαρακτηρίζοντάς το επιζήμιο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι δικηγόροι καταδίκασαν το σχόλιο του Αλί Ερμπάς, του επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος στο κήρυγμά του κατά την προσευχή της Παρασκευής είπε ότι "η ομοφυλοφιλία είναι εκείνη που φέρνει μαζί της την ασθένεια και τη σήψη στη γενιά μας".

ADVERTISING

Ο Ερμπάς είπε ακόμη ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην προκαλεί τον ιό του AIDS, τον HIV, αλλά οι ομοφυλόφιλοι άνδρες οι οποίοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις στο σεξ είναι μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων ομάδων στον ιό αυτόν.

"Ελάτε να πολεμήσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από ένα τέτοιο κακό", είπε στο κήρυγμά του ο Ερμπάς.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του AKP σχολίασε ότι ο ιμάμης απλώς υπερασπιζόταν τις αξίες του τουρκικού λαού και κατηγόρησε τους δικηγόρους ότι υιοθετούν μια "φασιστική νοοτροπία".

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε πολλές άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειονότητα κατοίκων, στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται έγκλημα. Αλλά οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν ευρέως εχθρική στάση και οι παρελάσεις υπερηφάνειας που διοργανώνουν οι γκέι και που συνήθιζαν να προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη Μέση Ανατολή έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του Ερμπάς "προέρχονται από μια περίοδο παλαιότερων δεκαετιών" και είναι αντίθετα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του ότι η δήλωση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τη διάπραξη νέων εγκλημάτων μίσους.

Ο Ερμπάς έγινε... hashtag

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατέφυγαν στο Twitter για να υπερασπιστούν τον Ερμπάς χρησιμοποιώντας το hashtag "Ο Αλί Ερμπάς δεν είναι μόνος του".

"Είναι το πιο φυσικό πράγμα οι άνθρωποι να μιλάνε σύμφωνα με το αξιακό σύστημα στο οποίο πιστεύουν", έγραψε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ στο Twitter.

"Αυτό που είναι αφύσικο είναι να ζητάει κανείς το αντίθετο", πρόσθεσε ο ίδιος κατηγορώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο Άγκυρας για επίδειξη "φασιστικής νοοτροπίας", που επιδιώκει να στερήσει από τον Ερμπάς το δικαίωμα του εκφράζεσθαι.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος, Ιμπραχήμ Καλίν, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag, σχολίασε ότι ο Ερμπάς εξέφρασε τη "θεία δίκη".

Έρευνα για τον δικηγορικό σύλλογο!

Το γραφείο της εισαγγελίας της Άγκυρας ξεκίνησε σήμερα έρευνα εις βάρος των επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας με την υποψία ότι πιθανόν να προσέβαλαν τις θρησκευτικές αρχές των Τούρκων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν επί μακρόν τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τα δικαιώματα των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, των ομοφυλόφιλων και των γυναικών.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network