Τουρκία: “Συναγερμός” από τοξική βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά

Τουρκία: “Συναγερμός” από τοξική βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά
youtube

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα με βλέννα που έχει κατακλύσει τη θάλασσα του Μαρμαρά αναζητούν οι επιστήμονες οι οποίοι κάνουν λόγο για "φαινόμενο άνευ προηγουμένου".

Μια παχύρευστη ουσία, γνωστή ως “θαλάσσια βλέννα” εχει καλύψει τις τελευταίες ημέρες τη θάλασσα του Μαρμαρά με τους επιστήμονες, οι οποίοι την αποδίδουν στη ρύπανση αλλά και στην κλιματική αλλαγή, να εμφανίζονται διαίτερα προβληματισμένοι καθώς απειλείται η θαλάσσια ζωή και η αλιευτική βιομηχανία.

Ένα ερευνητικό σκάφος από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (METU) εξέτασε το φαινόμενο και οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η βλέννα, που έχει κάνει την εμφάνισή της στο παρελθόν, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα φέτος.

Ο καθηγητής Barıs Salihoğlu είπε οτι αυτή τη φορά η ουσία έχει μειώσει σημαντικά τα επίπεδα οξυγόνου στη θάλασσα ενώ τόνισε πως  η έλλειψη επεξεργασίας αποβλήτων επιδείνωσε την κατάσταση.

Το πλοίο Science-2 του πανεπιστημίου θα συνεχίσει την έρευνα τις επόμενες ημέρες, προτού παρουσιάσει τα ευρήματά του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας που ηγείται των προσπαθειών καθαρισμού. 

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την Κυριακή ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Murat Kurum δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ανέπτυξαν «βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» λύσεις στο ζήτημα με επιστήμονες, μη κερδοσκοπικές ομάδες, δήμους και τοπικές αρχές. Είπε επίσης ότι οι δραστηριότητες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων έπαιξαν ρόλο στη ρύπανση και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα