Τουρκία-Υπόθεση διαφθοράς: Δικηγόροι ζητούν επανεξέταση υποθέσεων λόγω των δηλώσεων του πρωθυπουργού Ερντογάν

default image

Οι δικηγόροι προβάλλουν ως επιχείρημα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί «συμμορίας» στο δικαστικό σώμα

Μπερδεμένη πετονιά θυμίζει η υπόθεση της διαφθοράς στην Τουρκία, καθώς οι δικηγόροι του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενέρμπαχτσε κατέθεσαν αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης στην οποία είχε καταδικαστεί ο πρόεδρος της ομάδας πρωτοδίκως για στημένα παιχνίδια.

Οι δικηγόροι προβάλλουν ως επιχείρημα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί «συμμορίας» στο δικαστικό σώμα. Ο προϊστάμενος εισαγγελέας της υπόθεσης διαφθοράς ήταν αυτός που είχε πραγματοποιήσει την έρευνα και στην περίπτωση της Φενέρμπαχτσε.

Εντός ημερών αναμενόταν η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Σημειώνεται ότι στην απόφαση της UEFA για επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμού της Φενέρμπαχτσε από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η οποία ισχύει από τη φετινή σεζόν, είχε παίξει ρόλο η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Οι δικηγόροι του Αζίζ Γιλντιρίμ, του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, αξιοποιούν με τον τρόπο αυτό τις δηλώσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που υπονοεί ο Ερντογάν είναι τα προσκείμενα στον χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν στελέχη του δικαστικού σώματος και της ασφάλειας. Κι αυτό με δεδομένο τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.

Στην Τουρκία εξελίσσεται εδώ και μέρες ο πόλεμος μεταξύ αυτών των δύο πόλων που ήταν σύμμαχοι μέχρι πρότινος. Τα στελέχη όμως αυτά στο δικαστικό σώμα και στην ασφάλεια τα οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας είναι «συμμορία» ήταν ο βασικός μοχλός στις περισσότερες σοβαρές πολιτικές υποθέσεις που πήραν δικαστική διάσταση. Αυτό αφορά όλες τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τον παρακρατικό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, όπως «Εργκενεκόν», «Βαριοπούλα» κ.λπ., τις υποθέσεις που σχετίζονται με την κουρδική οργάνωση KCK (Ενότητα Κοινοτήτων Κουρδιστάν), στην οποία είναι προφυλακισμένοι Κούρδοι που εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές του 2011, καθώς και την υπόθεση της Φενέρμπαχτσε.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν και άλλοι που δικάζονται ή καταδικάστηκαν στις παραπάνω υποθέσεις, θα προβάλουν ως επιχείρημα τη σοβαρότητα που ενέχουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας περί «συμμορίας» στο δικαστικό σώμα.

Πράγμα που εκτός από τις διαρροές στον τύπο τις τελευταίες μέρες και τα μέτρα της κυβέρνησης εναντίον της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, προσδίδει στις εξελίξεις των ημερών νέα, σοβαρή διάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα