Τουρκικές εκλογές: Ο “εφτάψυχος” Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Ο “εφτάψυχος” Ερντογάν
Προεκλογική αφίσα του Ερντογάν στην Τουρκία AP Photo/Emrah Gurel

Η κάλπη της Τουρκίας έβγαλε νικητή, αλλά όχι πρόεδρο. Κόντρα στις προβλέψεις, μετά από μια εκλογική βραδιά - θρίλερ ο Ερντογάν αποδείχτηκε "πολύ σκληρός για να πεθάνει" και θα διεκδικήσει -από πλεονεκτική θέση- την επανεκλογή του.

Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Με εξασφαλισμένη την ευρεία νίκη της «Συμμαχίας του Λαού» στις βουλευτικές εκλογές και την επίτευξη πλειοψηφίας στο νέο κοινοβούλιο με περισσότερες από 320 έδρες ο Ερντογάν δεν αποδείχτηκε μόνο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» αλλά δείχνει ικανός να κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές στις 28 Μαΐου.

Το ποσοστό που έλαβε ο Ερντογάν δύσκολα θα πέσει κάτω από το 49% ακόμα και μετά την πλήρη ενσωμάτωση των ψηφοφόρων του εξωτερικού που αναμένεται να κινηθούν προς τον υποψήφιο της «Συμμαχίας του Έθνους» Κιλιτσντάρογλου.

Θετική, επίσης, εξέλιξη για τον Τούρκο πρόεδρο και το ποσοστό 5% που δείχνει να εξασφαλίζει ο συνυποψήφιός του Σινάν Ογάν, ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του οποίου είναι πιθανότερο να κινηθούν στις επαναληπτικές εκλογές προς τον Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου δεν αποδείχτηκε – όπως πολλοί φοβούνταν – η καταλληλότερη επιλογή. Το «ενωτικό» και «συμπεριληπτικό» προφίλ που υιοθέτησε στο μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής περιόδου απέναντι στον επιθετικό και δυναμικό Ερντογάν αποδείχτηκε λάθος επιλογή σε ένα περιβάλλον ακραίας πόλωσης και διχασμού.

Ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου ο Ερντογάν θα παρουσιάσει την ανάγκη νίκης του στις προεδρικές εκλογές ως προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν UMIT BEKTAS/POOL PHOTO VIA AP

Το επιχείρημα του Τούρκου προέδρου, στο οποίο είναι ιδιαίτερα επιδεκτικός ο μέσος τούρκος ψηφοφόρος, θα είναι ότι με δεδομένη την πλειοψηφία της «Συμμαχίας του Λαού» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενδεχόμενη εκλογή του υποψήφιου της Αντιπολίτευσης στην προεδρία της χώρας θα συνεπάγεται συνεχείς συγκρούσεις και τριβές μεταξύ αντιτιθέμενων θελήσεων και προσανατολισμών και τελικά ένα πολύ σοβαρό λόγο πολιτικής αστάθειας.

Με εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ελέγχοντας τους αρμούς της εξουσίας, ο Ερντογάν είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από τους αντιπάλους του ώστε να πείσει ότι μόνο η ανανέωση της θητείας του στην προεδρία της χώρας μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα.

*Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα