Τραγωδία στην Τουρκία: Έξι συλλήψεις για τη φωτιά σε πολυκατοικία – Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη
Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη AP Photo Khalil Hamra

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε 16ώροφη πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθησαν έξι ύποπτοι.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο ισόγειο ενός 16ώροφου κτιρίου που χρησιμοποιείται ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Gayrettepe της Κωνσταντινούπολης.

Το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιούνταν ως νυχτερινό κέντρο και για την εκδήλωση της πυρκαγιάς συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα ως ύποπτοι, μεταξύ των οποίων οι ιδιοκτήτες επιχείρησης και ο υπεύθυνος διευθυντής.

Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη
Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη AP Photo Khalil Hamra

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 13.00, έπειτα από έκρηξη την ώρα που γίνονταν εργασίες ανακαίνισης στο νυχτερινό κέντρο “Masquerade”. Τα θύματα ήταν εργάτες που δούλευαν εκείνη την ώρα και εγκλωβίστηκαν μέσα στο κατάστημα.

“Δεν είχαν καμία άδεια οικοδομής ή ανακαίνισης”

Επί τόπου βρέθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είπε ότι δεν είχε κατατεθεί από την επιχείρηση καμία αίτηση για άδεια οικοδομής ή ανακαίνισης. «Είναι δύο ορόφους κάτω, οπότε (σ.σ. ο χώρος) δεν είναι ορατός. Δεν υπήρξε καταγγελία. Έγινε μια παράνομη παρέμβαση» τόνισε.

Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη
Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη ISTANBUL FIRE DEPARTMENT/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και ενημερώθηκε για το περιστατικό.

O υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε ότι τρεις εισαγγελείς ανέλαβαν την προανάκριση. Για το περιστατικό έχουν ήδη συλληφθεί έξι άτομα: οι δύο συνέταιροι της επιχείρησης, δύο διευθυντές της, ο λογιστής και ο εργολάβος.

Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη
Φωτιά σε πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη AP Photo Khalil Hamra

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι το νυχτερινό κέντρο είχε άδεια λειτουργίας από το 1987 και την ανανέωσε το 2018.

Ειδικοί μιλώντας στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα επισημαίνουν το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς η επιχείρηση δεν λειτουργούσε λόγω των εργασιών ανακαίνισης. Όπως τόνισαν, ο χώρος είχε στο εσωτερικό του εύφλεκτα υλικά και αν υπήρχαν μέσα σε αυτόν πιθανόν 500 ή χίλιοι θαμώνες, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ερευνάται επίσης αν υπήρχαν επαρκείς οδοί διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα