Τραμπ: Αγνοεί τον κορονοϊό και τριπλασιάζει τις συμμετοχές στην προεκλογική του συγκέντρωση

Τραμπ: Αγνοεί τον κορονοϊό και τριπλασιάζει τις συμμετοχές στην προεκλογική του συγκέντρωση
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Alex Brandon

Παρά τις πιέσεις να ακυρώσει την προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να τριπλασιάσει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα, απέρριψε τις εκκλήσεις για ακύρωσή της εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι επιθυμεί να τριπλασιάσει το μέγεθός της:“Υπάρχει ένας χώρος 22.000 θέσεων, όμως πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσουμε και τη γειτονική αίθουσα συνεδριάσεων στην οποία χωράνε 40.000 άνθρωποι”, επεσήμανε οΤραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

Η τοπική εφημερίδα Tulsa World εκτίμησε στο κεντρικό της άρθρο ότι ο υγειονομικός κίνδυνος από μια μαζική συγκέντρωση σε έναν κλειστό χώρο είναι πολύ μεγάλος. “Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και η Τάλσα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για μια προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ”, ανέφερε στο άρθρο, υπενθυμίζοντας ότι, παρόλο που η Τάλσα και η πολιτεία Οκλαχόμα έχουν επιτρέψει την επαναλειτουργία των καταστημάτων, η επιδημία του κορονοϊού στην περιοχή εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Η προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού προέδρου αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου, ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται το τέλος της δουλείας. Τελικά μεταφέρθηκε για την επομένη “από σεβασμό προς την ημέρα” και όσα αντιπροσωπεύει, είχε ανακοινώσει ο Τραμπ.

Εξάλλου η επιλογή της Τάλσα, μιας πόλης που το 1921 ξέσπασαν από τις χειρότερες φυλετικές συγκρούσεις στην Ιστορία των ΗΠΑ, θεωρήθηκε ήδη πρόκληση μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς και τις τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που ακολούθησαν.

Η άφιξη του Τραμπ στην Τάλσα ενδέχεται να προκαλέσει διαδηλώσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να είναι και βίαιες, εκτίμησε η τοπική εφημερίδα.

“Ένα εκατομμύριο αιτήσεις”

Ο διευθυντής των τοπικών υγειονομικών αρχών της Τάλσα Μπρους Νταρτ προειδοποίησε το Σάββατο μέσω της εφημερίδας ότι η υγειονομική κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται έπειτα από μία κηδεία στην οποία παρέστησαν πολλοί άνθρωποι.

“Μια μεγάλη συγκέντρωση σε μια αίθουσα με 19.000 ως 20.000 ανθρώπους αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την Τάλσα σήμερα”, επεσήμανε ο Νταρτ. “Πιστεύω ότι είναι τιμή για την Τάλσα που ένας εν ενεργεία πρόεδρος θέλει να επισκεφθεί την κοινότητά μας, αλλά όχι στη διάρκεια μιας πανδημίας”.

Από την πλευρά του ο Τραμπ απάντησε μέσω του Twitter στις εκκλήσεις να ακυρώσει την προεκλογική του συγκέντρωση, επισημαίνοντας ότι η ομάδα τους έχει λάβει “σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτήσεις για εισιτήρια”.

Κατηγόρησε και πάλι “τα μέσα των ‘fake news’ της άκρας αριστεράς” ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την επιδημία covid-19, καθώς δεν έχουν “κανένα πρόβλημα με αυτούς που κάνουν ταραχές και λεηλασίες και καταστρέφουν πόλεις που κυβερνώνται από τους Δημοκρατικούς”, ενώ παράλληλα “τον κατηγορούν” για τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

“Αυτό δεν θα περάσει!”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος εξηγώντας παράλληλα ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της covid-19 στις ΗΠΑ οφείλεται στις ασύγκριτες ικανότητες της χώρας στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, “ένα δίκοπο μαχαίρι”, όπως το χαρακτήρισε καθώς τα πολλά τεστ “μας κάνουν να φαινόμαστε σε κακή κατάσταση, όμως είναι καλό να τα έχουμε”.

Στην Οκλαχόμα είχαν καταγραφεί ως το Σάββατο περισσότερα από 8.000 κρούσματα της covid-9, από τα οποία τα 225 στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ για την πολιτεία αυτή.

Η προεκλογική ομάδα του Αμερικανού προέδρου έχει ανακοινώσει ότι θα ζητεί από όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του να υπογράφουν ένα έγγραφο στο οποίο θα δηλώνουν ότι δεν θα προσφύγουν νομικά εναντίον του Τραμπ ή της ομάδας του σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορονοϊό στη διάρκεια των συγκεντρώσεων αυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα