Τραμπ εναντίον Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν

Τραμπ εναντίον Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν
President Donald Trump speaks at Fort Myer in Arlington Va., Monday, Aug. 21, 2017, during a Presidential Address to the Nation about a strategy he believes will best position the U.S. to eventually declare victory in Afghanistan. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυξάνει τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την περιοχή ξεπερνώντας τις αμφιβολίες που είχε για τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση των Αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα χθες, στο οποίο παρουσίασε τη νέα στρατηγική του για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα.

Ο Τραμπ, στο διάγγελμα που μεταδόθηκε στην πιo δημοφιλή ζώνη τηλεθέασης, είπε ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Περιέγραψε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αρχικές του αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα. “Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση” είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν ώστε “να δώσουν μια μάχη για να την κερδίσουν” και να αποφύγουν τα λάθη που διαπράχτηκαν στο Ιράκ, είπε.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια προσέγγιση στο Αφγανιστάν που δεν θα βασίζεται σε χρονοδιαγράμματα αλλά θα εξαρτάται από τις συνθήκες επί του πεδίου της μάχης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για “λευκή επιταγή” προς τη χώρα.

“Η Αμερική θα συνεργαστεί με την αφγανική κυβέρνηση στον βαθμό που βλέπουμε δέσμευση και πρόοδο”, διευκρίνισε.

Συμφωνία με Ταλιμπάν;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν: “Κάποια μέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να υπάρξει πολιτικό κλίμα που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί αυτό.”

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις “συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα”.

“Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε”, ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποιήσεις κατά Πακιστάν

Ο Τραμπ προειδοποίησε ακόμη το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν άλλο να προσφέρει η χώρα “ασφαλές καταφύγιο” στους εξτρεμιστές λέγοντας ότι η Ισλαμαμπάντ έχει “πολλά να χάσει” αν δεν συνταχθεί με τους Αμερικανούς.

“Χρηματοδοτούμε το Πακιστάν με δισεκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα αυτοί προσφέρουν καταφύγιο στους ίδιους τους τρομοκράτες τους οποίους πολεμάμε” είπε.

Την κατηγορία διέψευσε άμεσα εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν υπάρχουν τρομοκρατικά κρησφύγετα στο Πακιστάν. Έχουμε αναλάβει δράση – εναντίον όλων των τρομοκρατών, περιλαμβανομένου του δικτύου Χακάνι”.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν μια ισχυρότερη συνεργασία με την Ινδία.

Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι περιμένει πως οι σύμμαχοί του θα τον υποστηρίξουν στη νέα του στρατηγική και τους διαμηνύει ότι θα πρέπει να αυξήσουν την οικονομική τους συνδρομή και να “την εναρμονίσουν με τη δική μας”.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις άφησε να εννοηθεί σε ανακοίνωσή του ότι “αρκετοί” σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν “ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν”. Το Λονδίνο, πάντως, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των επιπλέον στρατιωτών που θα αναπτυχθούν. Όπως αναμενόταν, θα έκανε λόγο για επιπλέον 4.000, αριθμό τον οποίο ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είχε ζητήσει.

Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Τραμπ είπε: “Δεν θα μιλήσουμε με αριθμούς για τους στρατιώτες μας ή για τα σχέδιά μας”. Πρόσθεσε όμως ότι θα υπάρξει κλιμάκωση στη μάχη κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν…”

Η χώρα θα γίνει “νεκροταφείο” για τις ΗΠΑ, απειλούν οι Ταλιμπάν                                

Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ένα “νέο κοιμητήριο” για τις ΗΠΑ αν δεν αποσύρουν σύντομα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, οι Ταλιμπάν έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει ενισχύσεις στη χώρα.

“Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, (η χώρα) θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο κοιμητήριο γι αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι Αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό”, αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους.

“Αντί να συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Τραμπ για την νέα πολιτική στο Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι “όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας”, οι ένοπλοι ισλαμιστές θα “συνεχίζουν τον τζιχάντ”.

Το Λονδίνο χαιρετίζει την απόφαση Τραμπ

Η Βρετανία χαιρέτισε σήμερα την δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

“Χαιρετίζουμε την αμερικανική δέσμευση” αναφέρει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον σε ανακοίνωσή του.

“Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Μάτις χθες συμφωνήσαμε ότι, παρά τις προκλήσεις, θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους (την πολιτική μας) στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουμε στο χτίσιμο της εύθραυστης δημοκρατίας της χώρας και να μειώσουμε την τρομοκρατική απειλή για την Δύση”.

“Είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρξει ευημερία και ασφάλεια στο Αφγανιστάν: αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώσαμε την αύξηση του αριθμού των δικών μας στρατιωτών τον Ιούνιο”.

Τον Ιούνιο, η Βρετανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες δεσμεύτηκαν να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να υποστηρίζει τότε ότι ο αριθμός των στρατιωτών στη χώρα είχε μειωθεί πολύ εσπευσμένα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP / Carolyn Kaster)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα