Τραμπ: Κλήτευση για την εισβολή στο Καπιτώλιο – Οι κίνδυνοι και τα σενάρια

Τραμπ: Κλήτευση για την εισβολή στο Καπιτώλιο – Οι κίνδυνοι και τα σενάρια
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/José Luis Villegas, Pool

Η εξεταστική επιτροπή για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως για την εισβολή. Το αίτημά του και τα ερωτήματα για το εάν μπορεί ένας πρώην πρόεδρος να εξαναγκαστεί σε συνεργασία.

Η επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, απηύθυνε κλήτευση την Παρασκευή στον Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας το πιο επιθετικό βήμα μέχρι τώρα. Η ενέργεια αυτή, άνοιξε τον δρόμο για μια δυνητικά ιστορική δικαστική διαμάχη, σχετικά με το εάν ένας πρώην πρόεδρος μπορεί να υποχρεωθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ενώπιον νομοθετικής επιτροπής, που εξετάζει θέματα που σχετίζονται με μια συνεχιζόμενη ποινική έρευνα.

Η κλήτευση κλιμάκωσε δραστικά το διακύβευμα της έρευνας του Κογκρέσου, που ήταν μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών. Μερικές εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, η κλήτευση απειλεί να ωθήσει τον κ. Τραμπ και την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου σε μια παρατεταμένη νομική μάχη που θα μπορούσε τελικά να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κλήτευση προς τον κ. Τραμπ απαιτεί από αυτόν να παραδώσει έγγραφα έως τις 4 Νοεμβρίου και να εμφανιστεί για κατάθεση στις 14 Νοεμβρίου.

Η εκπρόσωπος Liz Cheney, Ρεπουμπλικάνος του Ουαϊόμινγκ και αντιπρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εάν ο κ. Τραμπ αρνηθεί να συμμορφωθεί, οι νομοθέτες «θα λάβουν τα μέτρα που πρέπει να κάνουν μετά από αυτό», αν και δεν ήταν σαφές πόσο επιτυχημένες θα ήταν οι προσπάθειές τους για επιβολή, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής τον Ιανουάριο και διαλύσουν την επιτροπή.

Η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα την έκδοση κλήτευσης στον κ. Τραμπ και τα μέλη του προσωπικού εργάστηκαν για αρκετές ημέρες προετοιμάζοντας το αίτημα. Οι δικηγόροι της επιτροπής ήταν σε επαφή με εκπροσώπους του πρώην προέδρου, ρωτώντας ποιος από τους πολλούς δικηγόρους του κ. Τραμπ θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί την επίδοση της κλήτευσης. Μετά από πολλές εσωτερικές συζητήσεις, η ομάδα του κ. Τραμπ ανέθεσε στη Νομική Ομάδα Dhillon, η οποία έχει εκπροσωπήσει αρκετούς μάρτυρες ενώπιον της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, να χειριστεί το θέμα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την απόφαση.

Η επιστολή και το αίτημα του Τραμπ για ζωντανή κατάθεση

Ο πρώην πρόεδρος κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα μια μακροσκελή επιστολή, μέσω της οποίας επιτέθηκε στο έργο της επιτροπής και επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς για εκτεταμένη νοθεία στην ψηφοφορία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα συμμορφωνόταν με την κλήτευση.

Ο κ. Τραμπ έχει υποδείξει ιδιωτικά σε βοηθούς του ότι θα ήταν πρόθυμος να καταθέσει στο πάνελ της Βουλής, αλλά μόνο εάν μπορούσε να το κάνει ζωντανά, σύμφωνα με ένα κοντινό του πρόσωπο. Η επιτροπή και τα μέλη του προσωπικού έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτά στην ιδέα, πιστεύοντας ότι η επιτροπή θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει ορισμένες σημαντικές αποκαλύψεις από την κατάθεση του πρώην προέδρου.

Οι κίνδυνοι στην περίπτωση της ζωντανής κατάθεσης του Τραμπ

Ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να θέσει τον εαυτό του σε νομικό κίνδυνο εάν καταθέσει. Έχει μια τάση να δηλώνει ψέματα και είναι ομοσπονδιακό κακούργημα να το κάνει ενώπιον του Κογκρέσου. Αποκαλύφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή την Τετάρτη ότι ο κ. Τραμπ είχε υπογράψει ένα έγγραφο που ορκιζόταν ότι οι πληροφορίες σε μήνυση στη Γεωργία που κατέθεσε αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ήταν αληθινές, παρόλο που η δική του νομική ομάδα τον ενημέρωσε ότι ήταν ψευδείςς.

Υπάρχουν κίνδυνοι και για την επιτροπή. Η επιστολή του κ. Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ήταν η τελευταία υπενθύμιση ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε ευκαιρία για ζωντανή, δημόσια μαρτυρία για να συνεχίσει να μεταδίδει τα ίδια ψέματα σχετικά με τις εκλογές του 2020, που πυροδότησαν την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο κ. Τραμπ θα απαντούσε σε οποιαδήποτε ουσιαστική ερώτηση.

Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια εμφάνιση. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι οποιοσδήποτε δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον πρώην πρόεδρο θα του επέτρεπε να καταθέσει. Και παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα υποστήριξε δημόσια ότι θα το έκανε, ο κ. Τραμπ δεν κατέθεσε σε καμία από τις δύο δίκες παραπομπής του, ούτε συνάντησε τον ειδικό εισαγγελέα, Robert S. Mueller III, ο οποίος ερευνούσε εάν παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη και τους δεσμούς του με τη Ρωσία κατά την εκστρατεία του. Ο κ. Τραμπ έδωσε τελικά στον κ. Mueller γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις του.

Επιτροπή: Υπεύθυνος για την επίθεση στο Καπιτώλιο ο Τραμπ

Μετά από συνεντεύξεις με περισσότερους από 1.000 μάρτυρες και απόκτηση εκατομμυρίων σελίδων εγγράφων, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου παρουσίασε μια σύνοψη της υπόθεσής της, τοποθετώντας τον κ. Τραμπ στο επίκεντρο μιας υπολογισμένης, πολυμερούς προσπάθειας για ανατροπή της ψηφοφορίας που ξεκίνησε πριν από την ημέρα των εκλογών.

Παρά την ήττα των εκλογών, ο κ. Τραμπ αγνόησε τα γεγονότα και προσπάθησε επιθετικά να ανατρέψει τα αποτελέσματα, πιέζοντας κρατικούς αξιωματούχους, οπλισμένους ηγέτες του υπουργείου Δικαιοσύνης και επιδιώκοντας να δημιουργήσει ψεύτικους ψηφοφόρους υπέρ του, σε πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η επιτροπή. Στη συνέχεια, με την ολίσθηση της εξουσίας του, ο κ. Τραμπ κάλεσε ένα πλήθος υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, κινητοποιώντας ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους είπε να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο. Καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο κτίριο, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και εμποδίζοντας την πιστοποίηση των εκλογών, ο κ. Τραμπ δεν έκανε τίποτα για ώρες για να σταματήσει τη βία, έδειξε η επιτροπή.

Ο κ. Τραμπ και οι σύμμαχοί του βρίσκονται στο επίκεντρο αρκετών ποινικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που οδήγησαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει τη δική του εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τους ρόλους που έπαιξαν ο κ. Τραμπ και ορισμένοι από τους συμμάχους του στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τις εκλογές του 2020. Επιπλέον, η Fani T. Willis, η εισαγγελέας της περιοχής της Ατλάντα, ηγείται μιας ευρείας ποινικής έρευνας σχετικά με τις προσπάθειες να ανατραπεί η ήττα του κ. Τραμπ στις εκλογές του 2020 στη Γεωργία.

Η επιτροπή ενήργησε κατά καιρούς επιθετικά για να επιβάλει τις κλητεύσεις της. Η Βουλή έχει κατηγορήσει τέσσερις φορές για προσβολή του δικαστηρίου τους συμμάχους του κ. Τραμπ που αρνήθηκαν να καταθέσουν ή να παράσχουν έγγραφα. Δύο από αυτούς τους συμμάχους – ο Stephen K. Bannon, εξωτερικός σύμβουλος που εργάστηκε για λίγο στον Λευκό Οίκο Trump, και ο Peter Navarro, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο – κατηγορήθηκαν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κατηγορήσει άλλους δύο: τον Mark Meadows, τον τελευταίο επιτελάρχη του κ. Τραμπ, και τον Dan Scavino Jr., έναν άλλο κορυφαίο βοηθό.

Ο κ. Μπάνον έχει καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 6.500 δολαρίων. Η δίκη του κ. Ναβάρο έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Η προσβολή του δικαστηρίου του Κογκρέσου επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και μέγιστο πρόστιμο 100.000 $.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα