Τραμπ - Μακρόν: Απειλές στο Ιράν και "παράθυρο" σε νέα συμφωνία για τα πυρηνικά

Η Συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μακρόν
Η Συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μακρόν AP

Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη τύπου με τον Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες στο Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να σκίσουμε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρότρυνε την Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, διευκρινίζοντας ότι αυτό ακριβώς προσμένει, με τις πολλαπλές εκκλήσεις που απευθύνει, για την «αποπυρηνικοποίηση» του απολυταρχικού καθεστώτος πριν από την πολυαναμενόμενη Σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. «Αυτό σημαίνει να ξεφορτωθούν τις ατομικές βόμβες τους. Πολύ απλά. Να απαλλαγούν από τις ατομικές βόμβες τους» απάντησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο.

Ερωτηθείς για το θέμα της Συρίας, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε ότι θέλει να αποσύρει «σχετικά σύντομα» τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, όχι ωστόσο προτού η αποστολή τους ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την κρίση εκεί θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σχετικά με το Ιράν. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Θα επιστρέψουμε στην πατρίδα. Αλλά θέλουμε να αφήσουμε και ένα σθεναρό και μόνιμο αποτύπωμα κι αυτό αποτέλεσε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Το Ιράν θα πληρώσει ακριβά τις απειλές

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Ιράν. Χαρακτήρισε "κακή συμφωνία" με "πολύ κακή δομή" τη συμφωνία τα πυρηνικά του Ιράν. "Δεν έπρεπε ποτέ να έχει υπογραφεί. Κατηγορώ το Κογκρέσο για αυτήν. Κατηγορώ πολύ κόσμο", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Διεμήνυσε δε ότι "αν το Ιράν μας απειλήσει με οποιονδήποτε τρόπο, θα πληρώσει ένα τίμημα που ελάχιστες χώρες έχουν πληρώσει".

Για το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τις αραβικές χώρες να αυξήσουν «πάρα πολύ» τις οικονομικές συνεισφορές τους στις προσπάθειες των δυτικών χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή και με στόχο το Ιράν να μην επωφεληθεί από τις νίκες εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Από τη στιγμή που καταδιώξουμε αυτούς τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία, είναι απαραίτητο τα υπεύθυνα κράτη της Μέσης Ανατολής να αυξήσουν τις συνεισφορές τους ώστε να αποτρέψουν το Ιράν να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την επιτυχία των προσπαθειών μας εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχουν πολύ πλούσιες χώρες στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να έχουν τεράστιες συνεισφορές. Δεν το κάνουν όσο θα έπρεπε» συμπλήρωσε. «Πρέπει να αυξήσουν πάρα πολύ τις οικονομικές συνεισφορές τους, όχι λίγο, αλλά πάρα πολύ».

Μακρόν: Να πετύχουμε νέα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας από την πλευρά του, δήλωσε ότι είχε μια "πολύ ειλικρινή" συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του για το θέμα του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία να δεσμευτούν στην εξεύρεση μιας νέας, μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως είπε, πιστεύει ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Τραμπ καθιστούν δυνατή τη σφυρηλάτηση μιας νέας συμφωνίας.

"Δεν ξεκινήσαμε από την ίδια θέση στο θέμα αυτό" και "είχαμε μια συζήτηση σε βάθος για το θέμα" είπε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Τραμπ για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία χαρακτηρίζει "φρικτή" και έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από αυτήν.

Είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και την κριτική που ασκεί ο ομόλογός του αλλά τόνισε ότι "δεν θα πρέπει να σκίσουμε τη συμφωνία αλλά να προσθέσουμε σ' αυτήν". Φάνηκε μάλιστα να συμφωνεί σε κάποια σημεία με τον Τραμπ, αφού δήλωσε ότι τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα αλλά και ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι συνιστούν επίσης ένα πρόβλημα. Ο Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα: να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή. "Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε σταθερότητα" είπε.

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ενώ, αναφερόμενος σε εμπορικά ζητήματα, χαρακτήρισε "πρόβλημα" την πλεονάζουσα παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου. Σημείωσε όμως ότι η εμπορική σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι "ισορροπημένη" και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της σχέσης αυτής.

Για το θέμα της Συρίας, ο Μακρόν είπε ότι θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τι θα πρέπει να γίνει για να τερματιστεί η κρίση. Είπε ότι ο βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και ότι ο διπλωματικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στη χώρα τους. Πρόσθεσε όμως ότι είναι αδύνατον να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τερματιστεί η ανάμιξη της Γαλλίας στη Συρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ, Μακρόν, Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Τραμπ - Μακρόν: "Μεγάλα προβλήματα" για το Ιράν αν συνεχίσει με τα πυρηνικά

Ένα νέο "bromance" γεννιέται: Ο Τραμπ τινάζει την πιτυρίδα από τον ώμο του Μακρόν

Τα βλέμματα στη Μελάνια: H άφιξη του Μακρόν στον Λευκό Οίκο

ADVERTISING

SHARE: