Συνάντηση Τραμπ – Μπολσονάρο: Αλληλοθαυμασμός και δεσμεύσεις για ενίσχυση των εμπορικών δεσμών

Συνάντηση Τραμπ – Μπολσονάρο: Αλληλοθαυμασμός και δεσμεύσεις για ενίσχυση των εμπορικών δεσμών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Ζαΐχ Μπολσονάρο σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο AP

Νέος δεσμός ΗΠΑ-Βραζιλίας με βάση τις κοινές συντηρητικές και λαϊκιστικές πολιτικές τους. Δέσμευση Τραμπ ότι θα στηρίξει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Μπραζίλια.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας σφυρηλάτησαν έναν νέο δεσμό μεταξύ των χωρών τους την Τρίτη, βασιζόμενοι στις κοινές συντηρητικές και λαϊκιστικές πολιτικές τους, με τον πρώτο να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Μπραζίλια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σκοπεύει να χορηγήσει στη Βραζιλία καθεστώς συμμάχου-μη μέλους του ΝΑΤΟ ή ακόμη και να στηρίξει την προσπάθεια να γίνει η χώρα κανονικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ως σύμμαχος-μη μέλος, η Βραζιλία θα αποκτούσε προτιμησιακή πρόσβαση για την αγορά αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Από την πλευρά του, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει δηλώσει θαυμαστής του Τραμπ και του αμερικάνικου τρόπου ζωής, επαίνεσε τον ομόλογό του επειδή άλλαξε τις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο που ελπίζει και αυτός να αλλάξει τη Βραζιλία.

“Η Βραζιλία και οι ΗΠΑ συνδέονται με την εγγύηση της ελευθερίας, τον σεβασμό για την παραδοσιακή οικογένεια, τον φόβο του Θεού του δημιουργού μας, εναντίον της έμφυλης ταυτότητας, της πολιτικής ορθότητας και των ψευδών ειδήσεων” είπε ο Μπολσονάρο, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική που πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του στη Βραζιλία.

Στη συνέντευξή τους, οι δύο πρόεδροι απέρριψαν κατ’ επανάληψη τον σοσιαλισμό, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειές τους για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο, του προέδρου της Βενεζουέλας, από την εξουσία. Συζήτησαν επίσης πώς θα αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους και δεσμεύτηκαν να μειώσουν τους φραγμούς.

“Η Βραζιλία φτιάχνει θαυμάσια προϊόντα και εμείς φτιάχνουμε θαυμάσια προϊόντα και το εμπόριό μας δεν ήταν ποτέ τόσο καλό, όσο θα έπρεπε, στο παρελθόν. Και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι πολύ, πολύ περισσότερο”, σχολίασε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Βραζιλίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι στηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ και το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. “Η μεγάλη πλειονότητα των επίδοξων μεταναστών δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν σκοπεύουν να κάνουν το καλύτερο ή να κάνουν καλό στον αμερικανικό λαό”, υποστήριξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα