Τραμπ: Μπορεί η τρίτη δίωξη να είναι και… φαρμακερή στην υποψηφιότητά του;

Τραμπ: Μπορεί η τρίτη δίωξη να είναι και… φαρμακερή στην υποψηφιότητά του;
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο δικαστήριο AP PHOTO/CURTIS MEANS

Πόσο μπορεί το νέο κατηγορητήριο να πλήξει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024 και πώς ο ίδιος θα το εκμεταλλευτεί για να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του.

Οι νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την Τρίτη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, τον έβαλαν ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας και μίας νέας, τρίτης για την ακρίβεια, ποινικής υπόθεσης, πράγμα πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώην πρόεδρο της χώρας.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παραπέμπεται σε νέα δίκη για τέσσερα αδικήματα που συνδέονται με προσπάθειες υπονόμευσης των εκλογών του 2020, συμπεριλαμβανομένης της «συνωμοσίας για εξαπάτηση» των ΗΠΑ.

Ποιος είναι οι κατηγορίες; Συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων.

«Παρά την ήττα του, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Κατά συνέπεια, για περισσότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψεύδη, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε νοθεία που τροποποίησε το αποτέλεσμα και στην πραγματικότητα είχε κερδίσει», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε πως ήταν ψευδείς», προστίθεται. «Εντούτοις ο κατηγορούμενος τις επανέλαβε και τις διέδωσε ευρέως», σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο υποστηρίζεται πως ο Τραμπ άρχισε «το εγκληματικό σχέδιό του» μερικές ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί την Πέμπτη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου και οι εισαγγελείς θα παρουσιάσουν τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ ένας δικαστής θα ορίσει την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλει.

Δικαστής θα ορίσει μια αρχική ημερομηνία για τη δίκη, αλλά αυτή συνήθως αναβάλλεται, καθώς οι δύο πλευρές αντιδικούν πάνω σε νομικά ζητήματα και εξετάζουν τα στοιχεία. Ο Τραμπ μπορεί επίσης να ασκήσει έφεση σε προδικαστικές αποφάσεις του δικαστή, κάτι που θα επιβράδυνε ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

Μπορούν όντως οι νέες δικαστικές περιπέτειες να τον πλήξουν;

Παρά το γεγονός ότι οι νομικοί μπελάδες για τον Τραμπ… τρίτωσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών μελών αλλά και στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι νέες δικαστικές περιπέτειες, όχι μόνο δεν είναι αρκετές για να τον πλήξουν, αλλά είναι πιθανόν και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητά του, ακολουθώντας την… τάση των προηγούμενων διώξεων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η τρίτη δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ενδέχεται να δώσει έξτρα ώθηση στην κούρσα για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων από τις οποίες διεκδικεί το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

“Αυτό θα συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του γύρω από τη συζήτηση για το πώς το κατεστημένο και το «βαθύ κράτος» είναι εναντίον του και εναντίον τους», είπε ο Στου Ρότενμπεργκ, πολιτικός αναλυτής.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 77χρονος, που φέτος έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, εξακολουθεί να προηγείται με σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες από τον δεύτερο επικρατέστερο υποψήφιο, τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον Ντεσάντις.

Η απόσταση αυτή, όμως, δεν αποκλείεται ακόμη και να αυξηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αφού ο Τραμπ έχει συνηθίσει να μετατρέπει σε προεκλογικό του “όχημα” τέτοιες κατηγορίες, πράγμα που είναι πιθανό να κάνει και με τη νέα του δίωξη που είναι πιθανό να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως “στόχο ενός προκατειλημμένου δικαστικού συστήματος”.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί το κατηγορητήριο, ο Τραμπ το χαρακτήρισε “ψεύτικο” στην πλατφόρμα του “Truth Social Media”, ενώ άλλη δήλωση της προεκλογικής του εκστρατείας ανέφερε: “Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντα ακολουθούσε το νόμο και το Σύνταγμα, με συμβουλές από πολλούς καταξιωμένους δικηγόρους”. Η δήλωση παρομοίασε τις κατηγορίες του με τη «Ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 1930».

Από την άλλη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αν και το αφήγημά του γύρω από τις κατηγορίες σε βάρος του θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα ποσοστά του και να του δώσουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο “χώρος” για να αξιοποιήσει τις διώξεις μπορεί να είναι πιο περιορισμένος για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Εκεί που θα πρέπει να κερδίσει περισσότερους μετριοπαθείς, Ρεπουμπλικάνους και ανεξάρτητους.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Ιούλιο, το 37% των ανεξάρτητων δήλωσε ότι οι ποινικές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ τους έκαναν λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσουν για πρόεδρο, σε σύγκριση με το 8% που δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να το πράξουν. Να σημειωθεί πως ο Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται του Τραμπ, την ώρα που ένα 28% παραμένει αναποφάσιστο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο 77χρονος είναι πιθανό να μείνει πιστός στην τακτική του και να χρησιμοποιήσει την τελευταία δίωξη για να ενισχύσει το κεντρικό του επιχείρημα ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν πρώην των ΗΠΑ, συνεχίζει να αποτελεί ένα “αουτσάιντερ που τρέχει να προστατεύσει τους υποστηρικτές του από ένα φυγόδικο Υπουργείο Δικαιοσύνης που νοθεύει τους Ρεπουμπλικάνους”.

“Δεν κατηγορούν εμένα, κατηγορούν εσάς. Απλώς, τυχαίνει να στέκομαι εμπόδιο στο δρόμο τους”, είχε δηλώσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια στις 29 Ιουλίου.

Αν κερδίσει το χρίσμα, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024 τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ το 2020, όμως έχει πολύ μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε μια ενδεχόμενη μονομαχία του με τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα